Világ MTI/hvg.hu 2021. április. 04. 20:39

Bulgária miniszterelnöke a korrupciós vádak ellenére a helyén maradhat

Legalábbis az exit pollok szerint vezet a kormánypárt.

Bulgáriában a szavazatukat leadók kikérdezésén alapuló jelentések szerint az eddigi vezető kormánypárt, a középjobb irányzatú Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) áll az első helyen a vasárnapi parlamenti választáson, de a korábbinál gyengébb eredménnyel.

Az exit poll szerint a párt mintegy 25 százaléknyi szavazatot kapott, ami jóval kevesebb, mint a négy éve elért 33,5 százalékos eredménye. Bojko Boriszov miniszterelnökre kemény tárgyalások várnak az újabb kormánykoalíció létrehozásához - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Boriszov tíz éve játszik domináns szerepet az országban, de most kevés természetes szövetségese van a pártok között, amelyek elutasítják az együttműködést a GERB-bel. Többhetes koalíciós tárgyalások várhatóak, de nem lehet kizárni a választások megismétlését sem. Ez azért okozna nagy gondot, mert a törvényhozás jóváhagyása nélkül az ország nem férhet hozzá az Európai Unió gazdasági helyreállítási alapjához.

A 61 éves Boriszov népszerűsége a kormányzatát ért korrupciós vádak miatt csökkent. Bulgáriában nagy botrány tört ki tavaly, mikor olyan fényképek szivárogtak ki, melyek állítólag a bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov hálószobájában készítettek. A képeken az alvó miniszterelnök mellett az éjjeliszekrényen egy pisztoly, egy nyitott fiókban pedig aranyrudak és több köteg 500 eurós látható.

Boriszov akkor arról beszélt, a politikai ellenfelei lejárató kampányt indítottak ellene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról