Világ MTI 2021. március. 26. 20:22

Fejbelövéssel fenyegeti a mianmari hadsereg a tüntetőket

A tiltakozók hatalmas megmozdulást szerveznek szombatra, a fegyveres erők napjára.

A mianmari katonai junta figyelmeztetett, hogy a hadsereg fejbe lőheti a tüntetőket – közölte az MRTV állami televízió pénteken.

Tudnotok kell, hogy fejbe vagy hátba lőhetnek titeket

 – figyelmeztették a demonstrációra készülőket.

A tiltakozók hatalmas megmozdulást szerveznek szombatra, a fegyveres erők napjára.

A hadsereg február 1-jei hatalomátvételét követően kezdődött tiltakozásokban eddig legalább 320-an vesztették életüket – számolt be a Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) csütörtök éjjel.

A meggyilkoltak legalább 25 százalékát fejbe lőtték, ami felveti, hogy szándékosan végezhettek velük – írta a Reuters hírügynökség a szervezet adataira hivatkozva. Az őrizetbe vettek száma legalább kétezer.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, az ország akkori de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. Aung Szan Szú Kjí ellen azóta egyebek közt korrupció gyanújával vádat emeltek.

Az államcsínyt követően egy árnyékkormány is létrejött Szövetségi Közgyűlés Képviselőinek Bizottsága (CRPH) néven.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról