Világ MTI 2021. január. 11. 05:34

Pelosi ismertette Trump felmentésére vonatkozó tervét

Több amerikai diplomata is felszólította kormányzatot, hogy távolítsák el az amerikai elnököt a 25. kiegészítés alapján.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
Friss cikkek a témában

Az amerikai képviselőház először egy határozatról fog szavazni, amelyben felszólítja Mike Pence alelnököt és a kormányzat tagjait, hogy a 25. alkotmány-kiegészítés alapján mentse fel hivatalából Donald Trump leköszönő elnököt, mielőtt kezdeményezné az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) - derül ki Nancy Pelosinak, a képviselőház demokrata párti elnökének a képviselőkhöz címzett vasárnapi leveléből.

A képviselőház hétfőn vagy kedden szavazhat a Mike Pence-t felszólító határozatról, miszerint "hívja össze és mozgósítsa a kabinetet a 25. kiegészítés aktiválására, hogy az elnököt alkalmatlanná nyilvánítsák hivatali teendői ellátására". A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.

Felszólítjuk az alelnököt, hogy 24 órán belül válaszoljon"

 - írta Pelosi. Hozzátette, hogy a képviselőház ezt követően fogja csak kezdeményezni az impeachment eljárást. Vasárnap estig 210 képviselő biztosította támogatásáról az eljárást.

"Alkotmányunk és demokráciánk védelme érdekében sürgősséggel fogunk eljárni, mert ez az elnök közvetlen veszélyt jelent mindkettőre" - állapította meg Pelosi. 

Szokatlan módon amerikai diplomaták bírálták Donald Trump amerikai elnököt a Capitolium ostroma miatt, és felszólították kormányzata tagjait, hogy távolítsák el hivatalából a 25. kiegészítés alapján - közölte az AP amerikai hírügynökség vasárnap két belső üzenetre hivatkozva, amelyek tartalmába betekintést nyert.

Az AP tájékoztatása szerint a diplomaták az amerikai külügyminisztérium úgynevezett panaszcsatornáján keresztül fejezték ki véleményüket, miszerint a kongresszus épületének szerdán történt ostroma komolyan alááshatja az Egyesült Államok hitelét a demokratikus értékek külföldi népszerűsítésében és védelmében.

"Az elnök nyilvános felelősségre vonásának kudarca további károkat okozhat demokráciánknak és képességünknek, hogy hatékonyan valósítsuk meg a külpolitikai célkitűzéseket külföldön" - olvasható az egyik, múlt hét végén született és diplomaták között köröztetett üzenetben, amelyet később megküldtek a külügyminisztérium vezetésének is.

A panaszcsatorna általában meghatározott külpolitikai döntések esetében a nézeteltérések kifejezésére szolgál. Az utóbbi két üzenet azonban párját ritkító tartalmában és az elnök bírálatában. Egyelőre nem világos, hogy hány diplomata írta alá a dokumentumokat, amelyekbe az AP betekintést nyert. A külügyminisztérium egyelőre nem reagált az ügyben.

"Elengedhetetlen a külügyminisztérium számára, hogy határozottan elítélje Trump szerepét az amerikai kormányzat elleni erőszakos támadásban" - olvasható az egyik üzenetben. "Létfontosságú, hogy közöljük a világgal, hogy kormányzati rendszerünkben senki, még az elnök sem áll a törvények felett, vagy védett a nyilvános bírálatokkal szemben" - tette hozzá.

A második dokumentum ennél is tovább megy az AP szerint azzal, hogy felszólítja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert Joe Biden megválasztott elnök győzelmének elismerésére, valamint a hivatalban lévő elnök cselekményeinek elítélésére. Az üzenet emellett sürgeti Pompeót, hogy támogassa Mike Pence alelnök és a kormányzat többi tagjának arra irányuló erőfeszítéseit, hogy az alkotmány 25. kiegészítésével eltávolítsák Trumpot hivatalából.

A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.

A helyi sajtó szerint emellett egyre többen támogatják az amerikai törvényhozásban az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (az úgynevezett impeachment) megindítását Donald Trump leköszönő elnök ellen.

Szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a Capitoliumhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés