Világ MTI/hvg.hu 2021. január. 09. 08:41

Kim Dzsong Un a legnagyobb ellenségnek nevezte az Egyesült Államokat

Alig két héttel az új amerikai elnök, Joe Biden beiktatása előtt az ország nukleáris technológiájának a fejlesztését sürgette a Koreai Munkapárt kongresszusán.

A kölcsönös fenyegetésektől a diplomáciai „bromance”-ig nagy ívet járt be Kim Dzsong Un és Donald Trump kapcsolata, a két ország kapcsolatában azonban nem történt előrelépés. Ennek most Kim Dzsong Un is hangot adott: az észak-koreai vezető szerint nem változik országa irányában Washington ellenséges politikája, akárki foglalja is el a Fehér Házat.

Kim szavait szombaton idézte Észak-Korea állami hírügynöksége. A kommunista ország diktátora a Koreai Munkapárt kongresszusán nevezte ismételten az Egyesült Államokat Észak-Korea legnagyobb ellenségének és fejlődése fő gátjának.

Január 20-án Joe Biden leendő elnök váltja a leköszönő Donald Trumpot a Fehér Házban. Biden – aki Barack Obama előző elnök alelnöke volt – választási kampányában „orgyilkosnak” nevezte Kim Dzsong Unt, Észak-Korea pedig „olyan veszett kutyának” bélyegezte Bident, amelyet „bottal kell agyonütni”.

Donald Trump ugyan történelmi jelentőségű eseményként háromszor is találkozott Kim Dzsong Unnal – és nagyszerű fickónak értékelte –, végül azonban nem ért el semmilyen haladást a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében.

Biden októberben azt mondta, hogy csak azzal a feltétellel hajlandó Kimmel találkozni, ha Észak-Korea belegyezik nukleáris kapacitásának csökkentésébe.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról