Világ hvg.hu 2021. január. 09. 12:20

Joe Biden: Jó, hogy Donald Trump nem lesz ott a beiktatáson

Ez azon kevés dolog egyike, amiben egyetértenek – mondta az amerikai elnökválasztás győztese.

Joe Biden Wilmingtonban, Delaware államban tartott sajtótájékoztatót a kabinetje újabb tagjainak a bemutatása alkalmából, de szóba került az is, hogy az elnöki beiktatásán nem lesz ott Donald Trump – legalábbis ezt közölte a Twitteren, még mielőtt felfüggesztették a fiókját.

„Jó, hogy nem jelenik meg” – mondta a leköszönő elnök döntéséről a leendő elnök. Joe Biden hozzátette: „A róla alkotott legrosszabb elképzeléseimet is túlszárnyalta. Szégyent hozott az országra, kínos helyzetbe hozott minket az egész világon. Nem érdemli meg, hogy betöltse azt a hivatalt.”

Biden ugyanakkor üdvözölte, hogy a január 20-ai beiktatáson ott lesz Mike Pence alelnök, a jelenléte szerinte a hatalomváltás történelmi precedenseihez való ragaszkodást jelzi.

Utoljára 150 éve történt olyan, hogy a leköszönő elnök nem vesz részt az utódja beiktatásán: 1869-ben Andrew Johnson ment szembe a hagyományokkal. Rajta kívül még John Adams 1801-ben, illetve John Quincy Adams 1829-ben hagyta ki a ceremóniát.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Sztojcsev Iván 2021. március. 01. 11:00

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Tíz éve mutatta be Matolcsy György a Széll Kálmán-tervet. A kormány akkor hirdette meg az összefogást az államadósság ellen, a közmunkaprogramot, de a rezsi befagyasztását is. A cél nagyra törő volt: az évtized közepére az EU éllovasa lesz Magyarország. Megnéztük, mi jött össze ebből.