Világ MTI 2021. január. 08. 07:21

Újabb miniszter mondott le a Trump-kormányból

Betsy DeVos mellett több nemzetbiztonsági tanácsadó is távozik.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
Friss cikkek a témában

Lemondott csütörtökön Donald Trump kormányzatának oktatásügyi minisztere is, követve a közlekedési tárca vezetőjét. Szintén beadta lemondását a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának négy tekintélyes tagja.

Mindannyian azzal indokolták döntésüket, hogy az elnöknek szerepe volt a Capitolium elleni ostromban azzal, hogy előtte híveinek "gyújtóbeszédet" mondott.

Az Ön beszédének kétségkívül hatása volt a helyzetre"

 - írta Betsy DeVos oktatásügyi miniszter Donald Trumpnak címzett levelében. Lemondása péntektől érvényes.

Elaine Chao amerikai közlekedési miniszter pár órával DeVos előtt nyújtotta be lemondását.

Az AP pénteken közölte, hogy január 16-i hatállyal lemond a Capitolium rendőrségének főnöke, Steven Sund is a kongresszus épületének szerdai ostroma, illetve annak sikertelen megakadályozása miatt.

Szerda este Donald Trump elnök több száz híve erővel behatolt a Capitolium épületébe, és végül – mégis – a Nemzeti Gárda segítségével csak több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az összetűzésben négy ember életét vesztette. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítették el a választást. A Fehér Ház csak egy nappal az egész világot megdöbbentő események után jelentette ki, hogy egyhangúlag elítéli a történteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés