Világ MTI 2020. december. 11. 07:36

Eritreai katonák is beavatkozhattak a harcokba Tigrében

Az amerikai külügy szerint hitelt érdemlőek hihetőek az eritreai katonák tigréi jelenlétéről szóló jelentések. Ugyanakkor Etiópia és Eritrea is tagadja ezt.

Hitelt érdemlőnek nevezte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője csütörtökön azokat a jelentéseket, miszerint eritreai katonák is részt vesznek az észak-etiópiai Tigré tartományban kibontakozott konfliktusban. Az amerikai illetékes mindazonáltal felszólította az eritreai erőket, hogy vonuljanak ki az etiópiai tartomány területéről. Eritrea katonai beavatkozása az Egyesült Államok szerint súlyos fejlemény.

Arról, hogy  az amerikai kormány szerint eritreai katonák léptek etióp területre, a Reuters hírügynökség kedden számolt be. Az értesülés szerint Eritrea gyakorlatilag támogatást nyújt Abij Ahmed etióp kormányfő csapatainak a lázadókkal szemben. A nyugati országok attól tartanak, hogy ez a fejlemény tovább élezheti a konfliktust.

Etiópia tagadta, hogy Eritrea is bekapcsolódott volna a konfliktusba. Abij ugyanakkor a múlt héten közölte, hogy egyes etióp csapatok a lázadás kezdetén eritreai területére vonultak vissza, ahol segítséget kaptak a helyi hatóságoktól.

Szaleh Mohammed Oszman, eritreai külügyminiszter propagandának nevezte azokat az állításokat, hogy csapataik beavatkoztak volna a tigréi lázadás leverésébe.

Az állítások igazságtartalmát szinte lehetetlen független forrásból ellenőrizni, mert a tartományt gyakorlatilag elszigetelték a külvilágtól.

Abij és Iszajasz Afeverki, eritreai elnök 2018-ban írtak alá békemegállapodást két évtized ellenségeskedésnek vetve véget. A két ország most a Tigréi Népi Felszabadítási Frontot (TPLF) tekinti közös ellenségének. A TPLF azt állítja, hogy a múlt hónapban számos eritreai katonát öltek meg, illetve fogtak el harcosai. Az amerikai külügyminisztérium szerint a felkelők rakétákkal is lőtték Eritrea területét.

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Egyetlen fontos ígéretét sem sikerült betartania Abiy Ahmed etiópiai miniszterelnöknek: a gazdaság - részben a koronavírus-járvány miatt - pang, a 110 milliós országban élő etnikai csoportok közötti béke nem állt helyre, és a demokratizálási folyamat is megrekedt. A kormányfő most a Tigré tartomány elleni katonai akcióval igyekszik megmutatni, ő az úr az országban, ám politikája az egész térséget destabilizálhatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.