Világ hvg.hu 2020. november. 28. 12:51

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Szigorú javaslatokat tett le a brit kormány asztalára a veszélyhelyzeti tanácsadó tudományos testület, de szerintük enélkül nagyot nőhet a fertőzésszám az ünnepek után.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Ha túl nagy lenne a járványügyi lazítás karácsonykor, 2021 úgy kezdődne, hogy durván megugrik a koronavírus-fertőzöttek száma – erre figyelmeztetett a SAGE, a brit kormány veszélyhelyzeti tanácsadó tudományos testülete a Sky News szerint.

A most közzétett iránymutatás – amely nem jogszabály, csak javaslat – azt veszi alapul: idén karácsonykor nem érdemes nagyobb családi körben ünnepelni. Kevés ember gyűljön össze egy helyen, aki pedig meglátogatja az idős rokonait, az ne menjen be hozzájuk, inkább szabad téren találkozzanak.

Az nem meglepő, hogy a zárt terekben a maszk használatát javasolják, az pedig remélhetőleg sokakat nem ér újdonságként, hogy a kézmosás hasznos dolog. Bekerült a javaslatok közé viszont néhány olyan pont, amelyre nem biztos, hogy sokan gondoltak volna: az asztalnál mindenkinek legyen kijelölt helye, a családi társasjátékok helyett pedig kvízeket játsszanak inkább, hogy nagyobb legyen a távolság, és ezúttal hagyják a közös éneklést, mert aközben is jobban terjed a koronavírus.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról