Világ MTI 2020. november. 27. 05:55

Az amerikai legfelsőbb bíróság felfüggesztette a New York-i kormányzó rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról

Andrew Cuomo szerint a testület határozata csak egy "közlemény", aminek nem lesz gyakorlati hatása.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az amerikai legfelsőbb bíróság átmeneti időre felfüggesztette Andrew Cuomo, New York állam kormányzója rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról, amelyet a politikus a koronavírus-járvány miatt rendelt el.

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 5:4 arányban hozta meg döntését. A három liberális bíró és a konzervatív John Roberts főbíró nem értett egyet a döntéssel.

A testület leszögezte: a kormányzó rendelete "kifejezetten a templomokat sújtja a különösen kemény bánásmóddal".Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója október 6-án adott ki rendeletet, amelynek értelmében a koronavírus-járvány miatt az állam egész területén korlátozták az emberek létszámát a nyilvános rendezvényeken és az imaházakban.

A brooklyni római katolikus egyházkerület és a szintén brooklyni Agudat Israel ortodox zsidó kongregáció pert indított a kormányzó rendelete ellen. A bírósági meghallgatáson a katolikus egyházkerület képviselője azzal érvelt, hogy a korlátozásokkal "tisztességtelen módon kipécézték a templomokat", az Agudat Israel pedig azt állította, hogy híveik "hátrányosan megkülönböztetettnek" érzik magukat.

New York állam jogi képviselője úgy vélekedett, hogy az állam tavasszal a koronavírus-járvány egyik amerikai gócpontja volt, a kormányzó a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében hozta rendeletét, és ez nem a templomok ellen irányult, hiszen több "világi" rendezvényt, köztük például koncerteket teljes egészében betiltottak.

A szövetségi legfelsőbb bíróság konzervatív bírái szerint a korlátozás sértette az amerikai alkotmány első kiegészítésében garantált vallásszabadságot. John Roberts konzervatív főbíró - a The New York Times című lap szerint - elutasító döntése indoklásában azt írta, "nem szükséges, hogy pillanatnyilag ilyen komoly és nehéz kérdésben döntést hozzunk".

A templomokat érintő hasonló korlátozások vannak érvényben a szintén demokrata párti kormányzók irányította Kaliforniában és Nevadában is. A bírák azonban korábban visszautasították, hogy ezekben a tagállamokban feloldják ezeket a korlátozásokat.

Andrew Cuomo csütörtökön sajtókonferencián reagált az alkotmánybírósági döntésre. "Jelentéktelennek" minősítette, és kiemelte, hogy nem lesz "gyakorlati hatása". A kormányzó szerint az alkotmánybírósági határozat "lényegében csak közlemény" arról, hogy új összetételű az alkotmánybíróság. Hozzátette, hogy néhány korlátozást felold.

A demokrata párti politikus ezzel arra célzott, hogy az új, konzervatív alkotmánybírót, Amy Coney Barrettet október végén iktatták be a korábban elhunyt Ruth Bader Ginsburg liberális bírónő helyett.

Közleményt adott ki New York Állam Katolikus Konferenciája is, amely a tagállam katolikus püspökeit tömöríti. Az egyházi vezetők "a vallásszabadság érdekében hozott fontos döntésként" értékelték az alkotmánybíróság határozatát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?