Világ hvg.hu 2020. november. 13. 19:31

Elsüllyedt egy menekültekkel teli csónak, legkevesebb 20 ember fulladt vízbe Líbiánál

Csak ezen a héten több mint 100 menekült fulladt a Földközi-tengerbe, miközben Európába próbált jutni.

Elsüllyedt egy menekültekkel teli csónak Líbia partjainál pénteken – írja a Reuters. Huszan fulladhattak vízbe a Földközi-tengeren átkelni próbáló emberek közül.

Egy halásznak három nőt sikerült kimentenie, őket az Orvosok Határok Nélkül (MSF – Medecins Sans Frontiers) szerint súlyos trauma érte.

Látták meghalni a családjukat, most pedig magukra maradtak egy országban, ami nem biztonságos

– nyilatkozta Elsa Laino, az MSF munkatársa a Reutersnek. A líbiai menekülttáborok ismertek a túlzsúfoltságukról, a líbiai hatóságok és a rossz körülményekről. Az embercsempészek kegyetlenkedéseiről ugyancsak számos beszámoló tanúskodik. 

Ez a negyedik lélekvesztő volt a héten, ami elsüllyedt. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM – International Organization for Migration) becslése szerint a csónakok utasai közül több mint 100-an halhattak meg. A túlélők között nigériaiak, gambiaiak, ghánaiak és Burkina Fasoból származóak is vannak.

Idén így már legalább 900 ember vesztette életét, miközben megpróbált Európába jutni a tengeren át.

Egy nappal korábban, csütörtökön nagyjából 120 menekülttel a fedélzetén indult el egy csónak Líbiából, ami szintén elsüllyedt. A partiőrség és halászok péntekig 31 utas testét találták meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról