Világ hvg.hu 2020. június. 24. 12:35

Megváltoztatnák egy amerikai állam nevét, mert a rabszolgaságra utal

Bár már korábban kiírtak egy népszavazást a keleti parti államban, hogy módosítsák a nevet, a szenátus újabb referendumról döntött.

Azonnali hatállyal megváltoztatják a hivatalos okmányokon a legkisebb területű amerikai állam, Rhode Island nevét – írja a CBS News Gina Raimondo kormányzó rendelete alapján. Ennek értelmében a hivatalos kommunikációban, a hivatalos levelek fejlécén és a weboldalukon az állam neve mostantól Rhode Island.

A tagállam hivatalos neveként a The State of Rhode Island and Providence Plantationst használják, ami nagyjából azt jelenti, hogy Rhode Island és az Isteni Gondviselés Ültetvények. A Plantations a névadás korában a brit angolban gyarmatokat jelentetett, ám ültetvénynek is fordítható, ami pedig a rabszolgaságra utal.

Ezért szorgalmazzák a névváltoztatást, és nem először. A kérdésről 2010-ben népszavazást tartottak, akkor 78 százalék szavazott az ellen, hogy a „Providence Plantations” kikerüljön az állam nevéből. A helyi szenátus múlt heti döntése értelmében viszont újabb referendumot írnak ki a teljes és hivatalos névváltoztatásról.

Nemrég elindult egy petíció is a módosítás érdekében, eddig több mint 7300-an írtak alá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.