Világ MTI / hvg.hu 2020. április. 15. 17:22

Megszólalt a WHO vezetője, miután Trump megvonta tőlük a támogatását

A járvány elleni harc fontosságáról írt a WHO főigazgatója, de emellett megosztotta egy amerikai járványügyi szakértő korábbi bejegyzését, ami arról szól, hogy politikai kampány folyik ellene.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Nincs vesztegetnivaló idő az új típusú koronavírus elleni küzdelemben, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyetlen célja az életek mentésének támogatása a járvány által érintett országokban - írta a szervezet főigazgatója szerdán a Twitteren.

Az egyik legfontosabb dolog, amelyet megtanultunk az elmúlt hónapokban, hogy minél gyorsabban azonosítják, tesztelik, különítik el és veszik gondozás alá a fertőzötteket, annál nehezebbé teszik a vírus terjedését. Ezen alapelv alkalmazása emberéletek ment, és csillapítja a járvány gazdasági hatásait – tette hozzá.

Emellett pedig megosztotta Larry Brilliant amerikai járványügyi szakértő korábbi bejegyzését, amelyben azon véleményének adott hangot, hogy

valóságos politikai kampány folyik a főigazgató ellen, akinél jó kezekben van a WHO vezetése.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak ez volt az első nyilvános megszólalása Donald Trump amerikai elnök előző napi bejelentése óta, amely szerint az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását. Tump szerint az Egészségügyi Világszervezet elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról, a főigazgató pedig elfogult Peking iránt.

Az Egyesült Államoknak kötelessége elszámoltatni a WHO-t a koronavírus-járvány ügyében tett lépései miatt – mondta kedden Trump, aki egyben azt is bejelentette, hogy amíg ez nem történik meg, országa beszünteti a szervezet támogatását. Az Egyesült Államok évi 400-500 millió dollárral járul hozzá a szervezet működéséhez.

Az amerikai lépést többek között az ENSZ, az Európai Unió, az Afrikai Unió, Kína és Oroszország is bírálta, mindemellett rengeteg vezető egészségügyi szakértő is kritizálta a döntést.

A francia kormány szóvivője szerdán adott hangot csalódottságának Trump döntésével kapcsolatban, amelyet sajnálatosnak nevezett. Hozzátette, Párizs elkötelezett a multilateralizmus mellett, a globális problémákra globális válaszokat kell találni.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.