2019. december. 22. 18:17 MTI Utolsó frissítés: 2019. december. 22. 21:50 Világ

Istenkáromlás miatt halálra ítéltek egy pakisztáni értelmiségit

A terrorellenes bíróság kötél általi halálra ítélte a liberális egyetemi oktatót.

A pakisztáni értelmiségi férfit, Dzsunajd Hafízt először 2013-ban jelentették fel a diákjai, amiért állítólag azt tanította nekik, hogy hogyan is kell istenkáromló Facebook-posztokat írni. Pakisztánban az ilyen csekekedeteket véresen komolyan veszik, halál büntetéssel sújtják azt, ha valaki Allahot vagy Mohamed prófétát sértegeti.

A korábban az ország legrangosabb orvosi egyetemére járó, jelenleg irodalommal foglalkozó Hafíz ügyvédjei azt mondják, hogy egy szélsőséges iszlamista csoport csalhatta tőrbe a férfit liberális politikai nézetei miatt. Hafíz eddig egyébként hat évet töltött magánzárkában, az első védőügyvédjét pedig 2014-ben lelőtték. A mostani ítélet ellen Hafíz ügyvédjei és a családja fellebezni fognak.

Egy jogvédő csoport szerint Pakisztánban legalább 1549 ember ellen emeltek már vádat istenkáromlás miatt 1987 óta és közülük 75-öt végeztek ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?