Világ hvg.hu 2019. október. 21. 17:02

Aggódhat a Fidesz, Tusk lehet a Néppárt elnöke

A lengyel politikus többször kritizálta Orbán Viktort és politikáját.

Indulni fog az Európai Néppárt (EPP) elnöki címéért Donald Tusk – írja az Euronews a belga Der Standaardra hivatkozva. Ez nem jó jel a Fidesznek, hiszen az Európai Tanács leköszönő elnöke a Visegrádi Négyek egyik országának politikusa, lengyel kormányfő volt, aki korábban többször keményen kritizálta a magyar miniszterelnököt és politikáját.

Tavaly novemberben, Helsinkiben Tusk arról beszélt – anélkül, hogy megnevezte volna Orbán Viktort –, hogy szerinte nem kereszténydemokrata az, aki „ellene van a jogállamiságnak és a független igazságszolgáltatásnak, aki nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki tolerálja az idegengyűlöletet, a homofóbiát és a nacionalizmust és az antiszemitizmust”.

Az sem kereszténydemokrata a lengyel politikus értékrendje szerint, aki támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt, rendszerét, és támadja Ukrajnát. Ahogyan az sem, aki megtagadja a jogállam elvét, és „le akarja cserélni a liberális demokrácia nyugati rendjét az autoritarianizmus keleti modelljére.”

Idén májusba pedig a Die Weltnek azt mondta Tusk, hogy démonokat ébresztett fel Európában a bevándorlási válság, borzasztó politikai csoportot juttatott levegőhöz, felszította az idegengyűlöletet és a nacionalizmust. Az interjúban Magyarországot példaként hozta fel, amikor arról beszélt, hogy a lengyelek jobban szeretik az Európai Uniót, mint a kormányuk. Ugyanezt mondta a magyarokra, „Orbán retorikája ellenére a magyarok az egyik leglelkesebb hívei az EU-nak.”

A pártcsalád következő kongresszusát november 20-21-én tartják majd Zágrábban, a csatorna pedig úgy értesült brüsszeli forrásból, hogy a zágrábi találkozóig nem döntenek a Fidesz korábban felfüggesztett tagságáról, és a bölcsek tanácsának jelentése sem fog előbb elkészülni. Ahogy megírtuk, a tanácstagok – Wolfgang Schüssel, Herman von Rompuy és Hans-Gert Pöttering – a múlt pénteken találkoztak Orbán Viktor miniszterelnökkel Brüsszelben, ez volt a második megbeszélésük, ami Novák Katalin államtitkár szerint jó hangulatban telt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.