Világ hvg.hu 2019. március. 08. 17:08

Kizárnák a Fideszt, rögtön javult az Európai Néppárt népszerűsége

A Politico mandátumbecslése szerint a múlt héthez képest három hellyel többre számíthatnak az EP-választásokon.

A Politico legújabb mandátumbecslése szerint ha kicsit is, de javított helyzetén az Európai Néppárt. A ma kiadott adatok szerint az – egyelőre – a Fideszt is tagjai közé soroló pártszövetség 177 helyre számíthat a 705 tagú Európai Parlamentben a májusi választásokon.

A múlt héten ugyanez a szám még csak 174 volt, azaz egy hét alatt három helyet javítottak. A Fidesz ebből 14 helyet hozhat, legalábbis akkor, ha nem zárják ki a március 20-ai választmányon. A lista második helyén a szocialisták (S&D) állnak 132 hellyel, míg a liberális ALDE 72 helyre számíthat.

Nem lehet nem megjegyezni, hogy az Európai Néppárt azután javított a becsült helyein, hogy megindították a kizárási folyamatot a Fidesz ellen. Az indítványt eddig 13 tagpárt támogatta, a kérdésről március 20-án vitázik a választmány, és már aznap döntésre is juthatnak.

A magyar kormány többször is megerősítette, hogy az Európai Néppártban szeretnének maradni, ennek érdekében a németekkel is tárgyalnak. Ugyanakkor Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjúban már arról beszélt, még az is lehet, hogy nem az EPP-ben van a helyük

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.