2015. február. 09. 10:36 MTI Utolsó frissítés: 2015. február. 09. 12:12 Világ

Kivégeztek egy bányamágnás maffiózót Kínában

Rivális bűnözők meggyilkolásáért kivégeztek Kínában egy bányamágnás maffiavezért, bűnszövetkezetének négy tagjával együtt – jelentette be hétfőn egy bíróság.

Liu Han a Sichuan Hanlong energiaipari konglomerátum elnöke volt az ország délnyugati részén elterülő Szecsuan tartományban. A csoportnak ausztrál és amerikai bányavállalatokban is vannak részvényei. 

Az illetékes ügyészek szerint a bányamágnás vezette bűnszövetkezet nagyon kiterjedt volt a tartományban, és a bányák mellett az ingatlankereskedelemben, az idegenforgalomban és a szerencsejáték-iparban is voltak érdekeltségei. A bandának több száz gépkocsija volt, köztük sok luxusmárka. Jó kapcsolatot építettek ki ügyészekkel és rendőrségi tisztségviselőkkel, ami miatt Liu és emberei sokáig védve érezhették magukat. Az ellenlábas bandák tagjai közül legalább nyolc embert agyonlőttek. 

A Hupej tartománybeli Hszianning város középszintű bírósága nem közölte, hogy Liu Hant, fivérét, Liu Vejt és további három társukat mikor végezték ki, csak azt, hogy a halálos ítéleteket tavaly májusban mondta ki egy alsó fokú bíróság, a vádlottak fellebbeztek, a fellebbezéseket augusztusban elutasították, majd a legfelsőbb bíróság jóváhagyta a verdikteket. A legfelsőbb népi bíróságnak minden halálos ítéletet felül kell vizsgálnia, és csak jóváhagyásával lehet azokat végrehajtani. 

A bűnözőket annak a hadjáratnak a keretében tartóztatták le, amelyet Hszi Csin-ping kínai elnök hirdetett meg a korrupció ellen, és amelynek keretében számos magas rangú politikus és üzletember horogra akadt. Liu 2011-ben egymilliárd eurós ajánlatot tett a Sundance Resources ausztrál bányavállalatra, amely el is fogadta azt, de a vétel meghiúsult, mert a kínai üzletember határidőre nem tudott megfelelő pénzügyi tervet bemutatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Címkék
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.