2014. október. 27. 14:27 MTI Utolsó frissítés: 2014. október. 27. 14:30 Világ

Ebola: Kiengedték a karanténból a tíz spanyolt

Tízen elhagyhatták hétfőn a madridi III. Károly Klinikát azok közül, akiket huszonegy nappal ezelőtt zártak karanténba, mert kapcsolatba kerültek az ebolával fertőzött spanyol ápolónővel - közölte az egészségügyi intézmény.

A Nyugat-Afrikában járványt okozó vérzéses láz lappangási ideje három hét, ezalatt a megfigyeltek közül senkinél nem jelentkeztek a betegségre jellemző tünetek és az elvégzett vizsgálatok is negatív eredményeket mutattak. Távozhatott a kórházból például az ápolónő férje, egy közeli barátnője, két fodrász, akiknél azelőtt járt, hogy kiderült a betegsége, és egy háziorvos, aki megvizsgálta. Ez utóbbi nyilatkozott is a sajtónak, azt mondta, nagyon kemény volt az elmúlt három hét, amit inkább szeretne elfelejteni. 

Az ebola miatt karanténba zárt tizenhét ember közül öten már a múlt héten hazamehettek. Továbbra is a klinikán marad az a férfi, aki ugyanabban a mentőautóban utazott, mint amellyel kórházba szállították a fertőzött ápolónőt. A kórház tájékoztatása szerint őt nem az ebola miatt tartják bent. Továbbra is kezelik Teresa Romerót, akinek szervezete a laborvizsgálatok szerint sikeresen legyőzte a fertőzést, de még lábadozik. 

A 44 éves ápolónő volt az első, aki nem Nyugat-Afrikában, hanem Európában fertőződött meg a vírussal. Október 6-án vitték be a III. Károly Klinikára, ahol egyébként is dolgozik. Az első tünetek már szeptember 29-én felléptek nála. Előzőleg - augusztusban és szeptemberben - a madridi kórházban halt meg két spanyol misszionárius, aki Nyugat-Afrikában kapta el a betegséget. Az ápolónő úgy fertőződött meg, hogy védőruháját levéve véletlenül az arcához nyúlt kesztyűjével. 

Az eset miatt felállított vizsgálóbizottság súlyos szakmai hiányosságokat állapított meg: az ebolás betegek kezelésében közreműködő egészségügyi dolgozók nem voltak megfelelően felkészítve, és a védőfelszerelések is hibásak voltak.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.