2014. október. 14. 10:44 MTI Utolsó frissítés: 2014. október. 14. 16:29 Világ

Török harci gépek támadták a kurdok létesítményeit

Törökország azért mért légicsapást a PKK-ra, mert az támadta a hadsereg előretolt állásait az iraki határ közelében, Hakkari tartományban.

Török harci gépek támadták a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezet létesítményeit Törökország délkeleti részén – jelentette kedden a Hürriyet című török lap internetes változatában. A vasárnapi volt az első jelentős légitámadás a szervezet ellen azóta, hogy Törökország két évvel ezelőtt béketárgyalásokba bocsátkozott a PKK-val.

A csapások "jelentős kárt" okoztak a kurd lázadóknak a lap szerint. Törökország azért mért légicsapásokat a PKK-ra, mert az támadta a hadsereg előretolt állásait az iraki határ közelében, Hakkari tartományban. A Hürriyet úgy tudja, Ahmet Davutoglu török miniszterelnököt értesítette a hadsereg arról, hogy mire készül. A hadműveletben F-4-es és F-16-os harci gépek vettek részt. A hadsereg nem erősítette meg a lapjelentést.

A PKK három napon át géppuskákkal és rakétagránátokkal támadta a török hadsereg előretolt hadállásait, mert feldühítette, hogy Törökország nem avatkozott be a kurd fegyveresek oldalán a szíriai Kobaninál folyó harcokba. Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet a hét végéig feltartóztathatatlannak tűnt a török határ mellett fekvő város bevételében, de a kurdok megállították őket. Kobani közel felét a szélsőséges szunnita szervezet tartja ellenőrzése alatt.

Ankara 2012-ben kezdett béketárgyalásokat a PKK-val, amelynek vezetője, Abdullah Öcalan életfogytig tartó börtönbüntetését tölti az országban. A török hatalom ellen 30 évig tartó kurd lázadásnak több mint 40 ezer halottja volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról