Világ MTI 2014. február. 19. 16:16

A magyar irodák nem szerveznek csoportos utakat Kijevbe

A magyarországi utazási irodák jellemzően nem szerveznek csoportos utakat Kijevbe, gyakoribbak a határ menti utazások, többségükben nyugdíjasoknak, de ezek száma sem jelentős - mondta el Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője.

Az MTI azt követően kérdezte a szakembert, hogy Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján figyelmeztetett, hogy csak azok a magyar állampolgárok utazzanak Kijevbe, akiknek halaszthatatlan dolguk van. Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar-ukrán határon folyamatos a közlekedés, nem tapasztalták, hogy a megszokottnál többen jelentkeznének belépésre, és a vízumigénylések számában sincs növekedés.

A tárca értékelése szerint polgárháborúshoz közeli a helyzet Ukrajnában, és nem kizárt a rendkívüli állapot bevezetése sem. Kijevben a tömegközlekedés megszűnt, több közlekedési útvonalat lezártak, a taxitársaságok nem fogadnak rendeléseket, de a repülőterek üzemelnek. A Függetlenség terét (Majdan), az Európa teret és a Hrescsatik utat, valamint ezek legalább egy kilométeres körzetét tanácsos elkerülni, és sötétedés után nem ajánlott az utcán tartózkodni - közölte.

MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko

Kijevben kedd este vált kritikussá a helyzet, miután a Majdanon több hónapja demonstráló ellenzékiek állásai ellen több rohamot is indítottak a rendőrök. Az összecsapásokban már huszonöten meghaltak. Ez volt a legvéresebb nap Ukrajna történetében azóta, hogy az ország a szovjet időket követően visszanyerte függetlenségét.

A kormányellenes elégedetlenségi mozgalom tavaly novemberben kezdődött, azután, hogy Viktor Janukovics elnök az utolsó pillanatban lemondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását, és sokak szerint Oroszország felé kormányozza a köztársaságot.

A kijevi eseményeket itt követheti percről percre!

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.