2012. december. 18. 19:35 MTI Utolsó frissítés: 2012. december. 18. 19:26 Világ

Egymilliárdan nem hisznek semmiben a földön

Egymilliárdnál is többen vannak, így a keresztények és a muszlimok után a világon a harmadik legnépesebb csoportot alkotják azok, akik nem tartoznak egyik vallási felekezethez sem - derült ki a washingtoni Pew Research Center kedden közzétett tanulmányából.

A jelentést 2010-es adatok alapján - mintegy 2500 népszámlálás, felmérés és népességi nyilvántartás felhasználásával - állították össze, s a dokumentum a témában eddig készült tanulmányok közül az egyik legpontosabb képet nyújtja a világvallásokról.

A "Globális Vallási Térkép" (The Global Religious Landscape) című tanulmány szerint továbbra is a keresztények vannak a legtöbben: a világ népességének 31,5 százalékát teszik ki, ez 2,2 milliárd hívőt jelent. A kereszténység követőinek fele a római katolikus egyházhoz tartozik, míg 37 százalékuk valamely protestáns, 12 százalékuk pedig ortodox felekezet tagja. A tanulmány kitér arra is, hogy a keresztények megoszlása a legegyenletesebb: a világ összes régiójában megtalálni ennek a vallásnak a követőit.

A második legelterjedtebb vallás az iszlám: a Föld lakóinak 23 százaléka, vagyis 1,6 milliárd ember vallja magát muszlimnak. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben él az iszlám követőinek 62 százaléka, 20 százaléka pedig a Közel-Keleten és Észak-Amerikában. A tanulmány rámutatott, hogy túlnyomó többségük - 87-90 százalékuk - az iszlám szunnita ágához tartozik, míg 10-13 százalék a síiták aránya.

A harmadik nagy világvallást, a hinduizmust követők tábora viszont már nincs akkora, mint a felekezeten kívüliek csoportja - hívták fel a figyelmet a jelentés készítői. Utóbbiak létszáma eléri az 1,1 milliárdot, nagy részük, 62 százalékuk Kínában él, így az ázsiai ország több mint fele nem tagja egyik egyháznak sem.

Kínán kívül még egyetlen ország van, ahol a felekezeten kívüliek vannak többségben: Japánban a lakosság 57 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A jelentés készítői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ez a "címke" nem jelenti feltétlenül azt, hogy az illető ateista vagy agnosztikus. "A felekezeten kívüli kínai felnőttek 7 százaléka hisz Istenben vagy egy természetfeletti erőben, míg a franciák esetében 30 százalék, az amerikaiaknál pedig 68 százalék ez az arány" - mutattak rá a jelentés készítői.

A világ hindu lakossága elsősorban Indiában (itt él a hinduizmus követőinek 94 százaléka), illetve Bangladesben és Nepálban összpontosul, míg a negyedik legnagyobb világvallásnak, a buddhizmusnak a hívei Kínában (50 százalék), Thaiföldön (13,2 százalék) és Japánban (9,4 százalék) élnek.

A zsidó vallásnak 14 millió követője van, 40,5 százalékuk Izraelben, 41,1 százalékuk pedig az Egyesült Államokban él. A jelentés rámutatott arra is, hogy a felekezetekhez tartozók medián életkora alapján (ez az a kor, amelynél az adott vallás követőinek fele fiatalabb, másik fele idősebb) a jövőben az iszlám (23 év) és a hinduizmus (26 év) térhódítása várható, míg a judaizmus (36 év) követőinek gyarapodására van a legcsekélyebb kilátás. A keresztények medián életkora 30 év. 

A tanulmány kitért arra, hogy 405 millió ember, vagyis a Föld lakosságának 6 százaléka valamilyen törzsi vallásban hisz, őket elsősorban Afrikában, Kínában és a bennszülött ausztrálok, illetve amerikaiak körében lehet megtalálni. A világ népességének közel 1 százaléka, 58 millió ember pedig más vallási felekezet, például a taoizmus, dzsainizmus, sintoizmus, szikhizmus vagy a zoroasztrianizmus követője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.