2012. május. 23. 13:30 MTI Utolsó frissítés: 2012. május. 23. 13:27 Világ

Aki miatt felrobbantották az autópályát - Falcone bíróra emlékeznek Olaszországban

Több ezer olasz diák vett részt a szicíliai Palermóban a húsz évvel ezelőtt maffiamerényletben meggyilkolt Giuseppe Falcone bíróról tartott megemlékezésen, melyen Giorgio Napolitano államfő példátlan büntetést ígért a Brindisiben minap megölt diáklány gyilkosainak.

Százhatvan iskola kétezerhatszáz diákja érkezett egész Olaszországból a szicíliai Palermo kikötőjébe hajókkal. A fedélzetet Giovanni Falcone, az 1992. május 23-án feleségével és testőreivel a Palermo közeli Capaci autósztrádáján felrobbantott szicíliai bíró óriás fényképe díszítette. Falcone gépkocsiját 500 kilogramm robbanóanyaggal repítették a levegőbe. A megbízó az 1993-ben elfogott corleonei keresztapa, Toto Riina volt, a gombot a szintén életfogytiglani büntetését töltő Giovanni Brusca nyomta meg.    

1992 júliusában, a palermói Via D'Amelio utcában, szintén gépkocsiba rejtett pokolgéppel robbantották fel Paolo Borsellino szicíliai ügyészt és testőreit. A palermói Ucciardone börtön bunkertermében tartott megemlékezésen többek között jelen voltak az idén május 19-én, a pugliai Brindisiben pokolgépes merényletben meghalt 16 éves diáklány, Melissa Bassi osztálytársai, Giorgio Napolitano államfő és Mario Monti miniszterelnök.    

A maffiagyilkosságok áldozataira meghatódva emlékező Napolitano úgy fogalmazott, Melissa gyilkosai is "megfizetnek" tettükért. Hangsúlyozta, hogy Olaszország 1992-ben sem adta át magát a félelemnek, a gazdasági és politikai válságra Itáliának most is összefogással, stabil kormányzással és reformokkal kell válaszolni. "A fiatalok tudással és kötelezettségvállalással újítsák meg a társadalmat. Ne hagyjátok magatokat eltántorítani, Olaszország hálás lesz nektek ezért!" - mondta Napolitano.      

Monti kijelentette, hogy a maffia nem csak Palermo, a camorra nem csak Nápoly, a 'ndrangheta nem csak Reggio Calabria problémája, "egész Itáliának egységben kell harcolni ellenük". A miniszterelnök hozzátette, hogy a maffiagyilkosságokat húsz év elteltével sem övezheti titok, "sem beletörődés, sem államérdek nem akadályozhatja meg az igazság felderítését".    

Az olasz köztársasági elnök Palermo után a szicíliai Cosa Nostra egykori fellegvárába, Corleonéba és Portella delle Ginestrébe látogat, ahol 1947-ben az olasz köztársaság első maffiagyilkossága történt.         

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról