2012. március. 04. 15:10 MTI Utolsó frissítés: 2012. március. 04. 14:44 Világ

A szabad vasárnapért kampányolnak az olasz szakszervezetek

"A vasárnapnak nincsen ára" – ez a címmel tartanak egész napos akciót az olasz szakszervezetek az üzletek ünnepi nyitvatartása ellen. Az utóbbi évtizedekben ritkán látott szövetséget teremtett a szabad vasárnapért való küzdelem: az olasz egyház a szakszervezetek mellé állt - kommentálta az olasz sajtó a kezdeményezést.

Az olasz püspöki kar és a három legnagyobb olasz szakszervezeti tömörülés is csatlakozott az European Sunday Alliance nevű egyházi, kulturális és sportegyesületeket, valamint szakszervezeteket, civil társulásokat egyesítő hálózat kezdeményezéséhez, a munkanélküli vasárnap európai napjához. 

"Fedezzük fel ismét a vasárnapot és az Istennek és a közösségnek szentelt napként éljük meg" -  mondta XVI. Benedek pápa a római Torrino negyed plébániáján tett vasárnapi látogatásakor.

A L'Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja "Áldott vasárnap" címmel megjelent hétvégi számában azt hangsúlyozták, hogy "ma már mindent meg lehet vásárolni, de a vasárnapnak, mely személyes és kollektív szabadságunk együttese, nincsen ára". Az újság hozzátette: "az, hogy az üzletek az év mind az ötvenkét vasárnapján nyitva tartanak, nem a gazdaságot segíti, hanem kulturális omláshoz vezet".       

Az olaszországi üzletek nyitvatartásának liberalizációját a Monti-kormány decemberi mentőcsomagja vezette be. 

A  liberalizáció nem új munkahelyeket teremt, hanem a már meglévő dolgozókat terheli újabb turnusokkal és a túlzott rugalmasság nevében arra kényszeríti őket, hogy lemondjanak pihenésükről - írták a szakszervezetek közleményében. 

Susanna Camusso, a CGIL szakszervezet főtitkára egy római kereskedelmi központ bejáratánál demonstrált. A nápolyi szupermarketek előtt a szakszervezetek zenével és tánccal csábították el a vásárlókat a vasárnapi shoppingtól. Bolognában a szakszervezetek a labdarúgó stadionnál kampányolnak azzal a jelszóval, hogy "Vasárnap inkább stadionba menjél, mint plázába". 

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.