A macedón kertészek és zöldségtermesztők szerdán 250 tonna uborkát dobtak tűzbe, mert a kólibaktériumos fertőzés veszélye miatt nem tudták kiszállítani a terményt az európai piacra és így a nyakukon maradt.
A zöldségfélék megsemmisítése a dél-balkáni országban az elkövetkező napokban is folytatódik. A kertészetekben és veteményesekben ugyanis hozzáfogtak a kénes fertőtlenítésekhez, miáltal a földeken a termények teljesen megsemmisülnek.

Noha a Macedóniában termesztett uborkát és paradicsomot - a Németországban kirobbant súlyos kólibaktériumos hasmenésjárvány miatt - szigorú egészségügyi ellenőrzéseknek vetették alá és fogyasztásra alkalmasnak találták, az európai élelmiszer nagykereskedők lemondták az egyébként már lekötött, tehát megrendelt szállítmányokat. A macedón gazdákat emiatt tetemes kár érte.
"A zöldségtermesztők elemi csapásként élik meg a keletkező károkat. Mihez kezdjek a 2.000 tonnányi még be sem takarított terménnyel, miközben a raktáraink is megteltek már. Egyetlen rekesznyi zöldségfélét sem tudtunk még értékesíteni az európai piacon" - mondta Georgi Samandov stipi nagyvállalkozó, aki Macedónia egyik legnagyobb kertészetének a tulajdonosa. "A kár már most meghaladja az egymillió eurót" - tette hozzá.
