Vizsgálják, hogy szükség van-e a japán élelmiszerek szigorúbb szűrésére
Az Európai Unió mérlegeli, hogy szükség van-e az importált japán élelmiszerekre vonatkozó korlátozások módosítására - közölte kedden Gödöllőn John Dalli, az unió egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztosa.
A biztos elmondta, egy tudósokból álló csoport elemzi, megfelelőek-e az érvényben lévő uniós intézkedések, vagy szükség van arra, hogy ezeket hozzáigazítsák a fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófa miatt kialakult helyzethez. Dalli megígérte: ha bármilyen jelzés arra utal, hogy változtatni kell, az unió azonnal cselekszik. Jelenleg azonban az ellenőrzési rendszer megfelelő, az importált élelmiszereket uniószerte folyamatosan átvizsgálják, hogy garantálni lehessen: nincs radioaktív szennyeződés bennük - mondta.
A biztos emlékeztetett arra, hogy Japán "csak négyféle állati eredetű terméket exportálhat az unióba", a zöldség-gyümölcs szigetországból származó importja pedig a tagállamok összes ilyen behozatalának csak 0,1 százalékét adta 2010-ben. Hangsúlyozta azt is, hogy a japán hatóságok mindent megtesznek az élelmiszerek ellenőrzéséért, és nem engedélyezik a forgalomba hozatalukat vagy exportjukat, ha nem felelnek meg az egészségügyi szabályoknak."Folyamatosan ellenőrizzük a helyzetet" - mondta a biztos az EU-tagállamok egészségügyi minisztereinek kétnapos kötetlen tanácskozása alkalmával.