Kínában elszabadultak az élelmiszerárak, 25 százalékkal drágult a hús
Kínában elszabadultak az élelmiszerárak: a múlt hónapban a máskülönben a 3 százalékot alig meghaladó idei drágulási ütemmel szemben éves szinten 8,3 százalékkal drágultak májusban a tavaly májusihoz képest. Az élelmiszerek drágulásának fő oka a hús árának gyors emelkedése: májusban például a disznóhús ára átlagosan 26,5 százalékkal ment fel.
Az éves szinten 3,4 százalékos májusi infláció a legmagasabb volt több mint két év óta, áprilisban még 3 százalékon állt az éves drágulási ütem.
A disznóhús árát az állatok etetéséhez szükséges gabona csökkenő mennyisége és már-már megfizethetetlenül magas ára, illetve ehhez kapcsolódóan a disznóhús növekvő hiánya húzza fel. Mivel ezen a téren nem lehet gyors fordulatra számítani, elemzők már 4 százalék feletti idei kínai inflációról beszélnek. A hús az infláció mérésére szolgáló kínai fogyasztói kosárban 7 százalékos részarányt képvisel.