2007. március. 18. 16:27 MTI Utolsó frissítés: 2007. március. 21. 21:51 Világ

WWF-tanulmány: környezetre katasztrofális spanyol eper

A spanyol epertermesztés "katasztrofális hatást" gyakorol a környezetre, állítja a WWF (World Wildlife Fooundation) természetvédelmi szervezet hétvégi közleményében. Felszólítja a közvéleményt, ne vásárolják ezt a gyümölcsöt.

© Dripnet
A spanyol eper 95 százaléka az ország délnyugati részén lévő Donana nemzeti park közelében lévő ötezer hektáros területről ered, márpedig Donana mocsaras térsége a világörökség listáján szerepel. Az eperföldek öntözésére fúrt kutak felére csökkentik a La Rocina folyó által táplált, egyedülálló növényzetű terület vízellátását és ezzel kiszárítják az Európai Unió egyik legjelentősebb mocsári vízi világát- állítja közleményében a WWF.

Az epertermelés következtében évi 4500 tonna műanyag hulladék keletkezik, ráadásul az eperföldeken egy tiltott növényvédő szert alkalmaznak- kongatja meg a vészharangot a  természetvédelmi szervezet. A 330 ezer tonnás spanyol epertermésből - a 2002 évi adatok szerint -  185 ezer tonnányit exportáltak, főleg Németországba és Franciaországba.

Hirdetés