Mindennapi mészárolt eledelünk - videoelőzetessel
Láttak már falusi disznótort vagy tyúkot tojni? Szarvasmarhákat utódnemzés közben? Szedtek már paradicsomot vagy paprikát? Esetleg fejtek már tehenet? Mindent el lehet felejteni: a boltokban található élelmiszerek többnyire nem a hagyományos úton kerülnek az asztalunkra – mutat rá Nikolaus Geyrhalter filmje, a Mindennapi kenyerünk (Unser täglich Brot). Az alkotás látható lesz a szerdán kezdődő Verzió fesztiválon is.
A kommentárokat az ipari hangvilág monotonitása és az ott dolgozók munkaszüneti beszélgetései helyettesítik; és valóban: semmi szükség arra, hogy valaki elmondja, a végtelen hangárban 150 ezer vagy kétmillió kis csirkét látunk, illetve hogy milyen technológiával dolgozzák meg (fel, át) a filmben látható állatokat (az alapanyagot). A végtelen tér, a végtelen szenvedés és végtelen munka enélkül is nyomasztó, s ezt az sem oldja, hogy közben – néha – embereket (munkásgépeket) is látunk, hallunk.
S miközben a néző szörnyülködik az aprólékos munkával összerakott, szépen fényképzett dokumentumon, közben kicsit örül is. Örül, hogy a filmnek nincs szaga.
Az alkotás előzetese: