2006. január. 12. 20:09 MTI Utolsó frissítés: 2006. január. 12. 20:12 Világ

Őrizetben a jegybankalelnök

Korrupció miatt őrizetbe vették Dejan Simicset, a szerbiai jegybank alelnökét és Vladan Zagradjanint, a szerb kormányt ellenzékből támogató Szerbiai Szocialista Párt (SPS) igazgatóját.

A szerdán történt letartóztatásokról ma tájékoztatta a nyilvánosságot Dragan Jocic szerbiai belügyminiszter. Simicset azért vették őrizetbe, mert gyaníthatóan százezer eurót csúszópénzt fogadott el.

A jegybank alelnökét és az SPS igazgatóját 48 órás rendőrségi letartóztatásba helyezték. A belgrádi média értesülései szerint Simicset lakásán vették őrizetbe Zagradjaninnal együtt, akit a háborús bűntényekkel vádolt Slobodan Milosevics pártelnök, volt jugoszláv államfő egyik legközelebbi bizalmasaként tartanak számon. Simics otthonában megtalálták a százezer eurót tartalmazó koffert. A jegybanki alelnök azt állította a rendőrségen, hogy semmit se tudott a benne lévő pénzről, amíg a rendőrség be nem tört be a lakásába.

A szerb sajtó kiderítette azt is, hogy közvetlenül a letartóztatás előtt Simics lakásán járt Ivica Dacics is, aki Milosevics távollétében vezeti az SPS-t. Dacics ezt el is ismerte, mondván "véletlenül ugrott be egy kávéra barátja barátjához", és a látogatásnak nem volt sem politikai, sem üzleti indoka.

A B92 rádió úgy tudja, hogy a belgrádi Exporthitel Bank részvényese, a TBI csoport akarta lepénzelni a jegybanki alelnököt. A szóban forgó pénzintézettől tavaly februárban vonta meg a működési engedélyt a központi bank.

A 38 éves Simics 2004. szeptember óta volt a jegybank alelnöke. Korábban a bankok szanálásáért felelős ügynökség bank- és pénzügypiaci tanácsadója volt, illetve tanácsadóként alkalmazta több bank, szerbiai és külföldi vállalat; konzultánsi szolgálatait igénybe vette az állami privatizációs ügynökség és több nyugati nagyvállalat is, amely részt vett a szerbiai privatizációs folyamatban.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.