Nagy Iván Zsolt
Szerzőnk Nagy Iván Zsolt

Hazug és életszerűtlen az érvelés, amely mögé bújva a kormányközelivé vált Mahir eltünteti az utcákról a HVG-címlapokat. Valakik egyszerűen félnek a kritikától, a humortól, és félnek attól, hogy az emberek elkezdenek gondolkodni úgy, ahogy ők nem szeretnék.

„A magát függetlennek tartó sajtónak továbbra is küzdenie kell, hogy az maradhasson, ami mellett hitet tett” – egy évvel ezelőtt, a parlamenti választás másnapján, a HVG Pártoló tagság program bemutatásánál írtam ezt. Azóta külföldi újságírók sora szegezte nekünk a kérdést: Van-e még sajtószabadság Magyarországon?

Válaszként elég volt sorolni a tényeket: csaknem ötszáz lap/portál/tévé/rádió sorolt be önként egy kormányhű médiabirodalomba; az újságként viselkedő Magyar Nemzet megszűnt, hogy aztán propagandakiadványként támadjon fel; mások mellett legyalulták a kormány kritikusává lett Hír Tv-t is.

Ha pedig ez nem lenne elég világos válasz a kérdésre, akkor tisztázzuk, mit is értünk a sajtószabadság alatt. Igen, az igaz, hogy mi itt vagyunk, a hetilapunk és a hvg.hu is, és vannak még mások is, hozzánk hasonlók, akik a lehető legjobban szeretnék művelni azt a szakmát, amelyben hiszünk. Kétségtelenül azt írunk, amit gondolunk – mindarról, amihez nem tudják megakadályozni, hogy hozzáférjünk. A véleményünk szabad ugyanis, az információszerzés azonban mindennapos küzdelem: kérdéseink válaszok nélkül maradnak, és már nem is titkolják, hogy az elutasítás a HVG-nek szól. Nyilvánvalóan azért, mert valódi kérdéseket teszünk fel, és válaszként nem érjük be a propagandaszólamokkal.

Nincs tehát sajtószabadság.

És most már van szerződésszegésnek álcázott cenzúra is.

Mi másnak nevezhetnénk ugyanis a Mészáros Lőrinc ügyvédjének befolyása alá került Mahir Cityposter előzmények nélküli döntését, amellyel azonnali hatállyal felmondták azt a HVG-vel kötött szerződésüket, amely révén a HVG hetilap címlapjainak plakátjai negyven éve minden héten kikerültek Budapest, illetve az ország hirdetőoszlopaira. A hivatalos magyarázat valami piszkolás arról, hogy kevés a hely, nem tudnak teljesíteni, nem éri meg nekik.

Hazug és életszerűtlen érvelés ez: az elmúlt negyven év alatt bőven volt Magyarországon kampány, dübörgött a hirdetési piac is, volt, hogy a mostaninál is több cég akarta elhelyezni a reklámjait, a HVG-nek azonban mindig volt helye. Nem szólt közbe a Kádár-rendszer, amikor a gazdasági gondokról szólt a címlap, nem avatkoztak be Antallék, ha az MDF volt a célpont, nyeltek a szocialisták és a szabad demokraták, csak a Fidesz nem tűri ezt. Pontosan emlékszünk (nem is tudnánk nem emlékezni): Orbán Viktor éppen egy HVG-címlap miatt jelentette ki, hogy soha többé nem ad lapunknak interjút.

A valóság tehát sokkal egyszerűbb a Mahir-felmondás sunnyogó próbálkozásánál, és arcátlanul nyilvánvaló: a HVG mindenkor szókimondó címlapja nemkívánatos elem az utcákon.

Nem lehet másra gondolni, mint arra, hogy valakik dühöngenek és félnek. Félnek egy képtől, amely másnak mutatja őket, mint aminek látszani akarnak, a nyílt beszédtől, a humortól, a kritikától, de főleg attól, hogy ezt akár milliók is láthatják, és netán elgondolkodnak rajta.

Egy Patyomkin-demokráciában ugyanis nem férnek meg a kémlelőlyukak, mert ezektől gyengébbek lesznek a felhúzott álfalak, és idővel leomlanak.

Kényszerhelyzetbe hoztak minket. Nyilván előttünk van még a jogi út, és végig is megyünk rajta. És természetes, hogy a plakáthelyek kiesésétől függetlenül olvasóinkat továbbra is kiszolgáljuk hírekkel, feltárt ügyekkel és megalkuvás nélküli véleményekkel – a HVG-ben és a hvg.hu-n egyaránt.

A hetilap címlapjából pedig nem engedünk, az ezután is őszinte lesz, épp úgy, ahogy azt mindenki megszokhatta. És igen: azon leszünk, hogy mindenkihez eljusson, akinek ez fontos.

Olvasóinktól, barátainktól és szurkolóinktól pedig egyet kérünk: maradjanak velünk! Vegyék a lapot, legyenek pártoló tagok vagy támogatók, higgyenek bennünk. A tiltások sosem örök érvényűek, csak egy időre bonyolultabbá teszik az életünket.

A szerző a hvg.hu felelős szerkesztője

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról