2006. február. 12. 22:40 Utolsó frissítés: 2006. február. 12. 23:25 Publicisztika

A Klubrádió helyettes főszerkesztője válaszol

Vicsek Ferenc, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese az alábbi írásban válaszol a rádióval kapcsolaban a hvg.hu oldalán megjelent véleményre.

Tisztelt hvg.hu olvasók!

Mindenek előtt a Fórumból idézem Károly tájékoztatóját, amit a Klubrádió vezetőivel való találkozó után írt.

Előtte csupán annyit, hogy megértjük a hvg.hu érzéseit, kötődését Pálinkás-Szüts Róberthez, hiszen a blogverseny egyik zsűritagjának választották. Hónapokig dolgoztak közösen. Nyilván azért, mert szerették. Ez azonban nem menti fel a szerkesztőséget a tájékozódás kötelezettsége alól. Különösen, ha kioktatja a Klubrádiót pártatlanságból. Nos tehát, ezt írta Károly:

No, ott voltam és megjöttem. Megtudtunk egy-két dolgot. Kiindulási helyzet: K[lub] R[ádió] kereskedelmi rádió, amely a reklám bevételekből él. Sajnos a R[eggeli] GY[ors] hallgatottsági adatai stabilan alacsonyak voltak, a korábbi stílussal, a félig komoly és félig jópofáskodó párossal, nem tudták azt növelni, a reklám kampányok ellenére sem. Ezért úgy döntöttek, hogy egy szakmailag precízebb, komolyabb irány felé mozdulnak el, mert inkább az erre fogékony közönség körében próbálnak eredményt elérni. Ehhez egyrészt megerősített háttérmunkára, másrészt a műsorvezetők részéről alaposabb előzetes felkészülésre, a témákban való elmélyedésre van szükség. Ebben nem tudtak közös nevezőre jutni Pálinkással, akinek viszont felajánlották, hogy vezessen, készítsen hozzá közelebb álló műsorokat, mindenekelőtt az A[ddig]  J[ó] M[íg]
K[ádár] É[l]-t, illetve lehetősége lenne az esti műsorsávban új műsort is indítania. Egyelőre várják a válaszát, de nagyon szeretnék, ha továbbra is a rádió munkatársa maradna.

Ugyanakkor kérnek minden hallgatót, hogy a rádióval kapcsolatos minden véleményüket, észrevételüket, javaslatukat e-mailben folyamatosan írják meg a vezetők közül bárkinek, mert igényt tartanak rá. A RGY-sal kapcsolatban meg türelmet és megértést kérnek, mert élesben indult el egy új koncepció, és néhány hétre szükség van arra, hogy mind a műsorvezetők, mind a háttércsapat bejáratódjanak. A féltízes betelefonálós résszel kapcsolatban meg részben a hallgatókon, részben meg a műsorvezetőkön múlik, hogy olyan hozzászólás érkezik-e, amelyik valamelyik a műsorban érintett témához ad hozzá valami érdemlegeset, vagy csak a szokásos délutáni betefonálók mondják el ezredszer véleményüket Orbánról vagy Gyurcsányról. Magához a blokkhoz ragaszkodnak, mert ez illeszkedik a KR-ról kialakult képhez, a "betefonálós rádióhoz".

Ez is ott van azon a Fórumon, amire álláspontját alapozza Nagy Gergely.

Persze, követjük a fórumot és értjük a hiányérzetet.

Vélemény
A hvg.hu cikke a Klubrádióról.
Nagy Gergely állításainak azonban semmi alapja. Ő sem fáradozik a bizonyítással. Ezért csak cáfolni lehet, amit mond. Az pedig kutya kötelességünk. Szívszorító, hogy milyen könnyen belegázol egy médium, egy másik médium, szerkesztőség, szakmai közösség és éppen a hvg.hu esetében különösen nem mellékesen egy üzleti vállalkozás becsületébe. Ez hitelrontás, minden alap nélkül.

A hvg.hu olvasóinak mondjuk, hogy nekünk is nagyon fontos a humor, de egy reggeli műsorban valahogy a többi funkciót is meg kell oldani, és ez évek óta nagy kihívás ott mindenkinek.

A Reggeli gyors hallgatottsága évek óta alig nő. És nem nagyobb azoknál a műsoroknál, amelyek sokkal kevesebb ráfordítással készülnek. A rádió vezetésének feladata a hallgatottság növelése.

Ezért van most benne több megszólaló, több információ, több nézet, több érv. Ezért vannak benne riportok, és összeállítások. És nem a humor árán, mert mi hiszünk abban, hogy a műsorvezetők most sem kevésbé szellemesek és kedvesek, mint voltak eddig. Egyedül persze kevesebb alkalom nyílik egy-egy odavetett mondatra, a hétköznapi ügyek megbeszélésére, de még az sem kizárt.

Türelmet kérünk a hvg.hu olvasóitól.

Tárgyilagosságot kérünk a hvg.hu-tól.

Vicsek Ferenc

főszerkesztő-helyettes

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.