Tech hvg.hu 2024. szeptember. 21. 12:03

Lehet, hogy át kell írni a tankönyveket, teljesen máshogy működhet az emberi nyelv, mint eddig tanították

Az ízérzékeléssel kapcsolatban végzett kutatásokat egy amerikai szakember, és ennek kapcsán úgy gondolja, hogy bőséges kiegészítésre szorul az, amit az iskolában tanultunk e témáról.

Azok az ismeretek, amelyeket a biológiakönyvek tanítanak az ízérzékelésről, tehát hogy a nyelv különböző részein érzékeljük az eltérő ízeket, egy több mint egy évszázados kutatáson alapszanak, és lassan idejétmúlttá válnak. A kutatók azóta már számos felfedezést tettek az ízérzékelésről, a nyelvről és az élelmiszerekben lévő vegyi anyagokra reagáló sejtekről – idézi a Medical XPress  dr. Josephine Egant, a Baltimore-i Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatóját.

Egan szerint nem csupán a szájban vannak ízreceptorokkal rendelkező sejtek, hanem megtalálhatók például az agyban, a tüdőben, a pajzsmirigyben, egyes izmokban és a hasnyálmirigyben, valamint a májban is. Persze ezek nem pont úgy működnek, mint a nyelven lévő ízlelőbimbók, viszont reagálnak az ételekben lévő vegyi anyagokra, és jeleket küldenek a test más részeibe, többek között az agyba. A kutató példát is említ. A bélben lévő sejtek reagálnak a cukorra, jeleket küldenek az agyba. Az agy riasztja a többi szervet, felkészítve őket a tápanyagok feldolgozására.

A szakember azt is megemlíti a The New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent áttekintésében, hogy az ízérzékelésünk nem csupán azt segíti eldönteni, hogy mi ízlik és mi nem, hanem segít kiválasztani a táplálóbb ételeket is. Abban is segít, hogy ne együnk káros dolgokat (ha rossz ízű valami, inkább nem esszük meg, nehogy megbetegedjünk).

Ez sok mindent megváltoztathat: kiderült, hogy a nyelvünk is érzékel szagokat

Nyelvünk nemcsak ízeket érzékel, hanem szagokat is – derítették ki amerikai kutatók, akik úgy vélik, hogy felfedezésük révén csökkenteni lehetne a cukorbevitelt és fel lehetne venni a harcot az elhízással, ha édes szagokkal gazdagítanák az ételeket.

A kutató úgy véli, hogy az édes íz általános kedvelésének is biológiai alapja van. Az édes ételek általában kevésbé ártanak nekünk (persze nem a túlzásba vitt édességevésről van szó), sok kalóriát adnak, amire régebben nagy szükségük volt az embereknek. Egan szerint még sok a fehérfolt, sok mindent fel kell fedezni és megtanulni az ízérzékelésről, és arról, hogyan befolyásolja ez testi és érzelmi jólétünket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.