Tech hvg.hu 2022. augusztus. 24. 16:03

20 percig stimulálták árammal az agyat, segített az Alzheimer-kórban szenvedőknek emlékezni

Az agy stimulálásával legalább egy hónapon át tartó javulást sikerült elérniük a kutatóknak.

Az agyunknak rövid és hosszú távú memóriája is van. Míg előbbivel emlékezhetünk például egy rendszámra, utóbbi segítségével évek múltán is emlékezhetünk egy-egy pillanatra. Az idő előrehaladtával azonban a memóriánk folyamatosan romlik, és már nem működik olyan jól, mint korábban.

Egy, a Nature Neuroscience folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint van egy új módja annak, hogy javítsunk a memóriánk működésén. A cikk szerint négy egymást követő napon át, ha az agyat 20 percig elektromos stimulációnak tesszük ki, az javíthatja a memóriát a 65 év felettiek esetében.

Az eredmény legalább egy hónapon át érezhető.

A Boston Egyetem kutatói egy 150 fős, 65 és 88 év közötti csoporttal végezték el a kísérletet. A csoport tagjai mind komoly memóriazavarban szenvedtek.

Egy új kutatás szerint hétköznapi vírusok is kiválthatják az Alzheimert

A Tufts és az Oxford Egyetem kutatói szerint a herpeszt és a bárányhimlőt okozó vírusok akár Alzheimer-kórhoz is vezethetnek.

A szakemberek két agyi területet céloztak meg, két eltérő erősségű stimulációval. Az egyik az úgynevezett alsó parietális lebeny, amit 4 Hz-es frekvenciával stimuláltak. Ez segítette a 20 szóból álló listák végén lévő szavak felidézését. Emellett a dorzolaterális prefrontális kéreg egy 60 Hz-es stimulálást kapott. Ez a lista elején lévő szavak felidézését segítette, ami a hosszú távú memória javulását jelenti.

Robert Reinhart, a tanulmány társszerzője szerint a stimuláció a memóriazavarral küzdőknek, különösen az Alzheimer-kórban szenvedőknek lehet egy hatékony kezelési módszer.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.