Tech Balogh Csaba 2021. június. 11. 08:03

Miért veszi elő a pultos is a telefonját, ha a vendég mobillal fizetne?

Balogh Csaba
Szerzőnk Balogh Csaba

Nemcsak fizetni lehet mobillal, hanem a kártyás vagy épp telefonos fizetést fogadni is. Kedvezőbb feltételek mellett, mint ahogy azt a régi beidegződések alapján sokan gondolják.

Nagy lendületet adott a honi POS-terminál állománynak az a rendelkezés, hogy január 1-jétől már minden helyen, ahol van online pénztárgép, kötelesek valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget is biztosítani a vásárlóknak, vendégeknek.

A szabályozásnak meg lehet felelni úgy is, ha az üzemeltető kiír egy számlaszámot, és pénzügyi teljesítésnek veszi az oda érkező utalást. Ám a gyakorlatban hiába is éri el a célszámlát 5 másodpercen belül az összeg, az átutalás maga még mindig sokkal nagyobb macera (és több időbe telik), mint a kártyás fizetés. Amelytől a legtöbb üzemeltető régi berögződések miatt ódzkodik.

Pedig már egyáltalán nem csak egy-két nagy banktól lehet igényelni kártyaelfogadást lehetővé tévő POS-terminált. A piaci lehetőségek bővülésével nőtt a verseny, és a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételek mellett oldhatja meg egy vállalkozás a kártyaelfogadást.

SoftPOS, amelyhez egy telefon is elég

“Nem kell külön fizikai terminál, elegendő egyetlen mobiltelefon ahhoz, hogy a futároknál, szerelőknél, fodrászoknál, taxisoknál vagy bármely más kisvállalkozónál bárhol, bármikor készpénzmentesen lehessen kifizetni a számlát” – ilyen felütéssel adta hírül a magyar piac legfrissebb fejleményét minap az Erste Bank, amely a kereskedelmi bankok közül egyik elsőként kínálja kisvállalkozói ügyfeleinek a Global Payments Europe által biztosított softPOS terminált. Ez a hagyományos megoldásnál több mint 80 százalékkal olcsóbban biztosítja a kártyaelfogadást: nincs előfizetési, regisztrációs és készülékbérleti díj sem. Így a kártyaelfogadás biztosítása a vállalkozónak semmibe sem kerül, csak a forgalom után kell – a fizikai terminálos részesedéssel megegyező – jutalékot fizetni.

A softPOS ugyanis nem egy készülék, hanem csupán egy olyan alkalmazás, melyet NFC-képes androidos okostelefonra kell telepíteni. A szerződéskötés után 2-3 napon belül aktiválható appba ezután csak be kell írni az aktuális vásárlás összegét, a készülék közelébe tennie az ügyfélnek a bankkártyát, okostelefont vagy okosórát, és már meg is történik a fizetés. A hagyományos terminálok esetében megszokott bizonylatot e-mailben kaphatja meg az ügyfél, de technológiailag arra is fel van készítve a softPOS, hogy a mobilhoz Bluetooth-szal kapcsolódó blokknyomtatóval papír alapú bizonylat készülhessen.

SumUp, a külön kütyüs

Ennél valamivel drágábban, de még mindig nem vagyonokért oldható meg, ha valaki a hagyományos POS-termináloknál kisebb, modernebb eszközt szeretne. Ilyeneket kínál például a SumUp.

A cég legolcsóbb, 10 ezer forintért beszerezhető megoldása a SumUp Air. Ez egy mobilos kiegészítő, melynek előnye, hogy így magát az okostelefont vagy táblagépet például egy söröző esetében végig biztonságban, a pultban lehet tartani, csak a hozzá Bluetooth-on kapcsolódó kütyüt kell hordoznia a felszolgálóknak. A cég ígérete szerint egy feltöltés után 500 tranzakciót is bír az eszköz akkumulátora.

A 34 ezer forintos SumUp 3G egy hordozható terminál, amely wifi-kapcsolattal és a beépített SIM-kártyával is használható – azaz nem igényel mobilos kapcsolódást, önmagában működik. (Érdekesség, hogy a beépített SIM-nek nincs havi díja, a szolgáltató korlátlan, ingyenes adatforgalommal adja.) Nagyjából még egyszer annyit kell kifizetni, és akkor már mobil nyugtanyomtatóval együtt adja a cég az eszközt.

A más díjtételek nélkül, tranzakciónkénti 1,95 százalékos jutalékért működő SumUp megoldását a cég adatai szerint napi 3 millió vásárlás/fizetés kiszolgálására használják. A napi bevétel bankszámlára utalását 3-5 napos határidővel ígéri a vállalat.

ReadyPay, amelynél érdemes alaposan átgondolni, melyik csomag legyen

A SumUp rendszeréhez hasonlót kínál ReadyPay nevű megoldásával a Vodafone. A telekommunikációs szolgáltató magát hűségvállalás mellett a telefonhoz Bluetooth-on csatlakozó mobil terminált (mPOS) 1 forintért adja.

A 24 hónapra szóló, határozott idejű szerződés ideje alatt rendszeres költségként kétféle tétel merülhet fel. Az Alapban 6490 havi díjat számol fel a Vodafone, a banki jutalék pedig 6 hónapon át 0 százalékos, majd azt követően 1,25 százalék. Az Extra csomag havonta fizetendő díja ugyan magasabb (9990 forint), viszont a banki jutalék a szerződés teljes ideje alatt, azaz 24 hónapon át végig 0 százalék.

Fizetés ReadyPay rendszerrel a Tele5 Taxi autójában

A Vodafone ReadyPay esetén érdemes nagyon alaposan átgondolni az üzlet igényei, forgalma alapján, hogy melyik konstrukció eredményez majd végül kisebb költségszintet. Ráadásul nemcsak a jelenlegi vásárlói, fizetési szokásokat kell figyelembe venni, hanem két évre előre tervezni, milyen trendek várhatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.