Tech hvg.hu 2021. május. 08. 19:51

Vasárnap hajnalban érkezhet a Föld légkörébe a kínai rakéta irányíthatatlanná vált darabja

Órákon belül megérkezhet a Föld légkörébe a Hosszú Menetelés 5B központi eleme.

Közép-európai idő szerint vasárnap hajnal fél hatkor – plusz-mínusz négy óra – a legvalószínűbb, hogy a Föld légkörébe érkezik a Hosszú Menetelés 5B nevű kínai rakéta egy nagy darabja, így számol legalábbis az Aerospace.org.

A 18 tonnás központi elem fölött a kínai űrhivatal elveszítette az irányítást, így az északi és a déli 41,5 foknál található szélességi kör között gyakorlatilag bárhol becsapódhat.

Az EU SST egy kicsit korábbi becsapódást vár: ők úgy számolnak, hogy itteni idő szerint hajnal negyed öt körül – illetve azt azt megelőző és követő 190 percben valamikor – jöhet el a pillanat.

Azt, hogy a rakétadarab éppen hol van, ezen az adatvizualizációs oldalon is nyomon lehet követni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Dezső András 2021. június. 18. 06:30

Nagyban megy az ügyeskedés a vagyonőröknél, a focimeccsek biztosítása pedig aranybánya

Sorra buknak be az adókkal trükköző vagyonvédelmi cégek, legutóbb az NBI-es focimeccsek biztosításáról híres Tóth Csaba és társai kerültek emiatt pácba. De milyen módszerekkel próbálják kijátszani az államot, mire jók a "dobós cégek", miért van sok pénz a meccsek biztosításában és kik azok, akik még a csalókat is meg tudják kopasztani?