Tech hvg.hu 2020. december. 02. 17:03

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Bár valóban csekély méretű a Raspberry Pi miniszámítógép, azért lehetnek melegedési problémái. Erre adott ki egy frappáns és olcsó megoldást a gyártója.

Nyáron kapott memóriabővítést a tenyérnyi nagyságú Raspberry Pi 4 miniszámítógép, így már olyan nagyobb memóriaigényű művelet is végezhető vele, mint mondjuk egy videó streamelése. Hogy az eszköz még csak véletlenül se melegedjen fel túlságosan, új terméket jelentett be a Raspberry Pi Alapítvány.

Egy gyári hűtőventilátort és egy pici hűtőbordát tartalmazó készletről van szó, ami a Raspberry Pi 4 Case Fan nevet kapta. A készlet az Official házakhoz csatlakoztatható. A kiegészítő célja – magyarázza az anyavállalat –, hogy megakadályozza az eszköz túlmelegedését még a legagresszívabb túlhajtások esetében is. Egyébként nem az első megoldás, ami a túlmelegedéstől védené a minigépet, ott volt korábban a passzív hűtést kínáló Flirc tok.

Az üzembe helyezés gyerekjáték: Raspberry Pi 4 Case Fan hűtőbordáját a processzorra kell ragasztani egy speciális hővezető matricával, a számítógépet be kell helyezni a hivatalos házba, a ventilátort a ház fedelébe kell kattintani, majd csatlakoztatni kell a vezetékeket – ahogyan az a lenti videón is látható.

A Raspberry Pi 4 Case Fan mindössze öt dollárba (nálunk 1990 forintba) kerül, és megvásárolható a Raspberry Pi viszonteladóinál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról