Egy nyáron készült felmérés alapján a magyarok többsége még takarításra is hamarabb használja a csapvizet, mint ivásra.
Tiszta, finom, friss – ezek a legfontosabb tulajdonságok, amiket elvárunk a hazai csapvíztől, derül ki egy nyáron végzett lakossági felmérésből. A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség 5000, 18. életévét betöltött magyar állampolgártól kérdezte meg, számukra melyek a csapvíz legfontosabb tulajdonságai, és azt is, mire használják azt. Ez utóbbi igen meglepő eredményt hozott.
Mint kiderült, annak ellenére, hogy a válaszadók többségének (68,8 százaléka) véleménye szerint a csapvíznek tisztának, 48 százalékuk szerint pedig finomnak és ihatónak kell lennie, a felmérést kitöltők a felhasználása szerint csupán ötödik helyre sorolták azt, hogy a szomjukat oltják vele.
A legtöbben a tisztálkodást (97 százalék), a mosást (96,3 százalék), a főzést (94,7 százalék), valamint a takarítást (89,2 százalék) is előrébb rangsorolták az ivásnál. De a listára felfért még a kerti locsolás (30,9 százalék) és az autó/kerékpár mosása is (21,3 százalék). Pedig a csapvíz a szervezetünk számára szükséges és értékes ásványi sókat tartalmaz, így a megfelelő mennyiségű tiszta ivóvíz elfogyasztása hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez. Arról nem is beszélve, hogy a fogyasztásával nem keletkezik csomagolási hulladék.
A felmérés szerint ugyanakkor azok, akik csapvizet isznak, 10-ből 9-en minden nap ezt teszik. Kiderült az is, a férfiak, a 65 éven felüli korosztály, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők azok, akik az átlagosnál több csapvizet fogyasztanak, de ide tartoznak még azok is, akik az átlagosnál jobb anyagi helyzetben vannak.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.