Tech hvg.hu 2020. szeptember. 16. 12:03

3000 fényképezőgépet gyűjtött össze egy skót férfi

Neville Matthew a kilencvenes években kezdett el fényképezőgépeket gyűjteni, a hobbiból gyorsan szenvedély lett. Felesége most múzeumot nyitna a szerkezetekből.

A néhai Neville "Jim" Matthew, aki egy igazán különleges hobbinak szentelte az életét: fényképezőgépeket gyűjtött a világ minden tájáról. A férfi munkája miatt rengeteget utazott, így rengeteg kamerát tudott összegyűjteni. A kollekció mérete valahol 3000 darab körül lehet.

Valamikor az 1996-ban kezdte el felhalmozni a gépeket, amikor elutazott a lányához Kanadába. Az első készülékét is itt kapta, feleségétől. Nem sokkal később az Egyesült Államokba is elutazott, hogy régiségek után kutasson, de sokat profitált lengyelországi látogatásaiból is.

Matthew olyan készülékeket is beszerzett, amelyek mostanra már több mint 100 esztendősek, és még a fényképezés hőskorából valók.

A BBC tudósításában felidézi, a férfi, aki 2016-ban halt meg, azt szerette volna, hogy a gyűjteménye vonzza a látogatókat, ám egyre gyengébbnek és fáradtabbnak érezte magát ahhoz, hogy folytassa a feladatát.

Felesége most azon dolgozik, hogy az épületet múzeummá nyilvánítsák, hogy aztán bárki megnézhesse a gyűjteményt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Dezső András 2020. november. 24. 15:00

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

A hazai titkosszolgálatokat jobbára még mindig a régi idők iskolája, a széttagoltság jellemzi. A hazai szolgálatok - menesztésekkel, politikai játszmákkal tarkított - elmúlt tíz évét elemeztük.