Tech László Ferenc 2020. augusztus. 16. 16:00

Tudja, mi az a hangprojektor? Mi kipróbáltunk egy olyat, ami a szóból is ért

Ha a lehető legegyszerűbb módon szeretnénk minőségi térhatású hangzást a tévénkhez, akkor a többek közt digitális asszisztenst is felvonultató Sonos Arc jó választás lehet. De alaposan megkérik az árát.

Megvásároltuk a legújabb hatalmas képernyős és elképesztően nagy felbontású televíziónkat. Hazavisszük, kicsomagoljuk, beüzemeljük, bejönnek rajta a tévéadások, gyönyörű a kép, minden rendben működik. Azonban amikor túllépünk a híradó és a Barátok közt szintjén, akkor hidegzuhanyként ér, hogy a filmek és egyéb tartalmak csalódást keltő hanggal szólalnak meg. Csodák nincsenek, a tévékbe épített néhány wattos hangszórók elég szerény produkcióra képesek.

Ilyenkor jönnek be a képbe az 5.1-es vagy akár ennél is több hangszórós házimozi rendszerek, de nem mindenki szeretné hangszórókkal megszórni, adott esetben elrondítani a nappaliját. Számukra készülnek a hangprojektorok, melyek kompakt méretben vonultatnak fel ideális esetben remek hangélményt. Kipróbáltuk az egyik legújabb ilyen készüléket, a Sonos Arcot.

Egy hosszú rúd

Prémium kategóriás termékhez méltó, nagyon igényes csomagolásban érkezett meg hozzánk a Sonos Arc, ami tulajdonképpen nem más, mint egy 114 centiméter hosszú, rúdszerű high-tech képződmény. A 8,7 centiméter magas eszközzel lényegében nincs más teendőnk, mint a kicsomagolást követően elhelyezni a televíziós készülék alatt vagy felett.

A Sonos elsősorban 49 colos és annál nagyobb tévék mellé szánja az Arcot. Nem mintha egy 40-42 colos, ma már kompaktnak mondható televízió mellé nem passzolna, egyszerűen csak arról van szó, hogy jelentős mérete miatt inkább nagy tévékkel párosítva mutat jól ez a soundbar. Kisebb tévékhez inkább a kompakt kivitelű elődmodell, a Beam ajánlott.

Fontos, hogy a hangprojektort vízszintesen, és még véletlenül se függőlegesen helyezzük üzembe, és annak sincs akadálya, hogy két csavarral a falra szereljük. Hozzánk egy fehér példány érkezett, de konzervatívabb fekete színben is elérhető a készülék.

A hangok 76 ezer apró lyukon át érkeznek meg a hallószerveinkhez – a kis furatokat nem számoltuk meg, de hiszünk az amerikai gyártónak. Hagyományos nyomógomb helyett három érintőgomb került felülre, melyekkel a zenelejátszás vezérelhető. Hátul egy HDMI- és egy Ethernet-csatlakozó-aljzatot találunk, melyek közül az előbbi a tévés csatlakozáshoz mindenképpen szükséges. Utóbbit nem feltétlenül kell használatba venni, hiszen 2,4 GHz-es wifin keresztül akár vezeték nélküli módon is a hálózatra csatlakoztatható az eszköz.

Beüzemelés

Alaposan meg kell nézni, hogy a tévé melyik HDMI-portjára csatlakoztatjuk a Sonos Arcot, az aljzatnak ugyanis támogatnia kell a HDMI eARC-ot vagy ARC-ot. Régebbi tévék esetében gondot okozhat ennek hiánya, erre az esetre egy HDMI-t digitális optikai audióra átalakító adaptert is találunk a dobozban a leírások mellett.

A telefonunkra fel kell telepíteni a Sonos saját alkalmazását, és érdemes odafigyelni arra, hogy az applikációból csak a legfrissebb S2-es kiadás támogatja az Arcot. A szoftver kezelése gyerekjáték egyszerűségű, főleg akkor, ha az otthonunkban van már más Sonos termék, így például az általunk korábban már letesztelt Move hordozható okoshangszóró, vagy az Ikeával közösen kifejlesztett Symfonisk okoslámpa.

Az alkalmazásban meg kell adni, hogy pontosan mely helyiségben üzemeljük be legújabb Sonos szerzeményünket, és ugyanitt tudjuk beállítani a hangzást, korlátozni a hangerőt és ki/bekapcsolni az egyes funkciókat. A szoba akusztikai adottságaihoz legegyszerűbben a TruePlay révén lehet hozzáigazítani a hangzást, ami nem más, mint egy az okostelefonunk segítségével történő pontos kalibrálás. Negatívum, hogy ez csak iOS-es telefonokon érhető el, vagyis az androidos felhasználóknak a konfigurálás idejére nem árt kölcsönkérniük valakitől egy iPhone-t.

Távirányítót nem kapunk és utólag sem vásárolhatunk. A HDMI-ARC révén a tévénk távirányítója minden további nélkül használható, és a beépített infravörös jelismétlőnek köszönhetően akkor sincs probléma, ha a hangprojektor esetleg pont eltakarja a tévé infravörös vevőjét. Távirányításra ezenkívül az alkalmazás is használható, arról nem is beszélve, hogy a beépített mikrofonnak és a digitális asszisztensnek köszönhetően egyszerű hangparancsokkal is vezérelhető a rendszer.

Az Amazon Alexa és a Google Asszisztens révén nemcsak a hangerőt lehet szabályozni egyszerű szóbeli utasításokkal, hanem megkérdezhetjük például azt is, hogy milyen időjárásra lehet számítani, és adott esetben akár a világítást vagy a streaming zene/rádió szolgáltatásokat is vezérelhetjük hangparancsokkal. De persze nem magyarul, hanem például angolul, vagy akár németül. Az AirPlay 2 támogatás adott, viszont Bluetooth hangszóróként nem használható a készülék.

Mitől és hogyan szól?

A már említett több tízezer apró lyuk mögött összesen tizenegy hangszóró rejtőzik, melyek közül nyolc ovális hangszóró és három dóm kialakítású magassugárzó. Velünk szemben hét hangkeltő helyezkedik el, kettő-kettő pedig oldalra, illetve felfelé szól, vagyis így oldja meg a rendszer a tér hanggal történő megtöltését.

A hét darab D-osztályú erősítőt felvonultató Sonos Arc méretét meghazudtolóan jól szól, sem a hangminőségével, sem a hangerejével nincsenek gondok. Ezen túlmenően a térhangzás is kiváló, megfelelő forrás esetén a lövöldözős filmjelenetekben már-már testközeli élmény a golyók mellettünk történő becsapódása.

Ez a gyártó első Dolby Atmos támogatású terméke, és jó hír, hogy ma már több streaming szolgáltató is használja ezt a szupermodern hangzás-szabványt. Ilyen például a Netflix, az Apple TV, az Amazon Prime Video és a Disney+ is. Ezenkívül a Dolby TrueHD, Dolby Digital és Dolby Digital+ támogatás is adott.

Tapasztalataink szerint a legjobban filmnézéshez passzol a Sonos Arc, de zenehallgatáshoz sem rossz. Akinek esetleg kevés lenne a mély hang, az opcionálisan mélynyomót is csatlakoztathat a rendszerhez, a térhangzáson pedig például két One SL hangfal beüzemelése segíthet. És mindezt természetesen vezeték nélküli módon lehet megoldani.

Konklúzió

+ : egyedi külső, kiváló hangzás, egyszerű beüzemelés, extra funkciók.

: a TruePlay csak iOS-t támogat, nincs Bluetooth, magas ár.

A Sonos Arc révén stílusos és egyszerű módon javíthatunk akár fényéveket a tévénk hangzásán. Hangja persze nem vethető össze egy az egyben a legmodernebb sokhangszórós dedikált házimozi rendszerekével, mindenesetre a tudása alaposan meghazudtolja a méretét és kialakítását.

Hátránya, hogy régebbi és kisebb tévékkel nem feltétlenül alkot jó párost, ezenkívül pedig a 320 ezer forintos ára sem mondható barátinak.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?