Tech Balogh Csaba 2020. július. 30. 10:03

Az éjjel tényleg nem érhet véget – új kapcsoló, éjjeli olvasási mód került a hvg.hu-ra

Balogh Csaba
Szerzőnk Balogh Csaba

Éjszakai mód, dark mode, sötét háttér. Sok néven sokan ismerik és szeretik azt a megjelenítést, amelynél a szokásos fehér háttér helyett feketére vált a képernyő alapszíne. A számítógép energiafogyasztására és az olvasó szemére is jó hatással van. És mostantól a hvg.hu-n is elérhető.

Érezhetően hosszabb ideig használhatja konnektor közelsége nélkül eszközét az, aki bekapcsolja a sötét módot. Két mérési eredmény is beszédes. A Google “laboratóriumi”, tűpontos mérésében az jött ki, hogy 63 százalékkal mérsékelhető így az – egyébként a legtöbb készülék legnagyobb fogyasztójának tekinthető – képernyő energiaéhsége. Egy kevésbé pontos, de látványos összehasonlítás során egy sötét módot használó iPhone-ban még 30 százalékos volt az akkumulátor töltöttsége, amikor a fehér háttérrel (ugyanazon, ugyanannyit) dolgozó társa már lemerült.

Ilyesmi takarékoskodásra ma már a legtöbb rendszer, alkalmazás és készülék képes. Ám ez kevésnek bizonyul akkor, ha a felhasználó böngészéssel tölti idejét, hiszen hiába képes sötét módra a böngésző, ha a megnyitott weboldalak háttérszíne fehér. Ezen csak az oldalak üzemeltetői segíthetnek – ezt tesszük mi is: mostantól, amikor a hvg.hu-t böngészi mobilján és számítógépén is egyszerűen bekapcsolhatja az éjszakai olvasási módot.

Hibrid megoldás – szabad szemmel látható előnyök

Ilyenkor a hvg.hu egyébként fehér háttérszíne feketére vált. Ezzel egyidőben a telefonja vagy a számítógépe – ha OLED technológiájú képernyője van – energiafogyasztása csökken. Ez ön számára kényelmet jelent: tovább használhatja az eszközt egy feltöltéssel. A személyes előnyön túl azonban az is következmény, hogy a kisebb energiafogyasztás egy apró lépés a környezet védelme érdekében. Egy készülék, egy ember esetében mikroszkóp alatt is nehezen észrevehető az energiatakarékosság környezetre gyakorolt hatása. De könnyen belátható: ha minden weboldalon, mindenki így böngészne, már szabad szemmel látható lenne az eredmény.

A környezet mellett az emberi szemre is jó hatással van, ha nem világít bele vakító fehér fénnyel a kijelző nagy része. Márpedig a modern ember hosszú órákon át ül kisebb-nagyobb képernyők előtt, sokan a munkahelyen és otthon is. Nem csoda, hogy a digitális eszközök által okozott szemfáradtság igen elterjedt: különböző felmérések más-más eredményt mutatnak, de abban nagyjából megegyeznek, hogy az emberek kétharmada szembesül legalább időnként ennek tüneteivel. A szem kiszáradása, homályossá váló látás, fejfájás – ha számítógépe előtt ülve vagy telefonja nyomkodása közben ilyesmi tapasztal, ön is érintett.

Ezen a ponton fontos megjegyeznünk: azért is tettük egyszerűen átkapcsolhatóvá a nappali és az éjszakai olvasási módot (a fehér és a fekete hátteret), mert a mindkét “meghajtást” lehetővé tévő, hibrid megoldással járnak legjobban az olvasók. Az Ergonomics című szaklapban 2013-ban publikált tanulmány szerzői némi kísérletezés után arra a következtetésre jutottak, hogy hosszabb szövegek olvasása esetén még mindig kevésbé fárad el a szem a fehér háttérre írt fekete szöveg követésétől, mintha fekete háttérre írt fehér szöveg lenne előtte.

Az éjjeli olvasási módot tehát érdemes okosan, megfelelő eloszlásban használni – aki így tesz, a környezetét és a szemét is védi.

Hogyan kapcsolhatom be az éjjeli olvasási módot?

Ha számítógépen olvas, akkor bármely cikkoldalon – így például a most olvasott anyag olvasása közben – nézzen az oldal tetejére, ahol mindig megtalálja a fejlécben elérhető menüsort. A képernyő jobb oldalán lát egy fehér alapon elhelyezett narancssárga A betűt, erre kell rákattintania. Itt váltogathat a nappali és az éjjeli olvasási mód között.

Mobilon ugyanehhez a jobb felső sarokban elérhető, három vonallal jelölt menüt kell megérintenie, úgy jön elő a már említett A betűs gomb.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!