Tech hvg.hu 2020. április. 23. 09:33

Processzor a csúcsról: új 5G-s egységet jelentett be a Huawei

Nincs megállás, készülnek az 5G-s chipsetek a Huawei műhelyében. Bejelentették a harmadik ilyen áramkört, a Kirin 985-öt.

Újabb 5G-s lapkakészlet érkezett a Kirin 990 és a közelmúltban megjelent Kirin 820 mellé: a Huawei bejelentette a Kirin 985 lapkát, amely támogatja a 2G/3G/4G/5G hálózati szabványokat. Bár csúcsprocesszorról van szó, azonban nem olyan nagy telejsítményű, mint a Kirin 990. 7 nm-es gyártástechnológiával készül (a TSMC gyártja).

A Kirin 985 tartalmaz egy nyolcmagos CPU-t, egy nagy magot, három közepes és négy kis magot. Bár a Huawei nem osztotta meg a magok részleteit, azért azt sikerült kikövetkeztetni, hogy van benne egy 2,58 GHz-es Cortex-A76 mag, három Cortex-A76 mag (valamennyi 2,4 GHz-en ketyeg), és négy, 1,84 GHz-es Cortex-A55 mag. A lapkára került még egy nyolcmagos Mali-G77 GPU, és – a Kirin 990-hez hasonlóan – egy kétmagos NPU AI egység és egy ISP 5.0 képegység.

Gizmochina

A lapka elméleti letöltési sebessége 1277 Mbps, míg a feltöltési sebesség 173 Mbps. Össze is hasonlították ezt a sebességet a Snapdragon X55 modemmel szerelt Snapdragon 865 processzorával, és úgy találta, hogy a letöltési sebesség 40 százalékkal, a feltöltési nagyjából 75 százalékkal gyorsabb a Huawei-lapka esetében – írja a Gizmochina. A Huawei szerint az új lapkakészlet energiatakarékosság szempontjából is figyelemre méltó, energiahatékonysági aránya körülbelül a másfélszerese a már említett Snapdragon chipkészletének.

A Kirin 985 először a napokban bejelentett Honor 30 Standard Editionbe került be (a Honor 30 Pro és a Honor 30 Pro+ a Kirin 990 chipsetet használja). Úgy tippelik, hogy a Nova 7-be is az új lapkakészlet kerül.

Ha máskor is tudni szeretne a Huawei újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.