Tech hvg.hu 2019. augusztus. 07. 20:03

Megjött a Samsung új processzora, ami kivételesen nem gyorsasága miatt érdekes

Megérkezett a Samsung Exynos 9825 nevű csúcslapkája, melyet nagy valószínűséggel a gyártó hamarosan bemutatkozó Galaxy Note10 készülékében látunk viszont elsőként.

Nem sokkal a Galaxy Note10 bemutatója előtt egy másikat is tartott a Samsung, ezen azonban nem egy telefon, hanem az új Exynos processzor volt a főszereplő. A 9825-ös lapkát illetően egy, az iparág első EUV (extreme ultraviolet litography, extrém ultraibolya fénnyel történő félvezetőgyártás) technológia bevonásával készült chipsetével van dolgunk.

A specifikációit látva azonban (szinte) semennyi különbség nincs az előd 9820-ashoz képest: összességében ugyanúgy nyolc mag található rajta, két saját fejlesztésű, negyedik generációs CPU, valamint két Cortex-A75 és négy Cortex-A55 mag. A GPU szerepére ismét a Mali G76-ot választotta a gyártó, ugyancsak 12 maggal. De akkor miben új? Adódhat rögtön a kérdés.

Samsung

Nos, egyrészt kisebb csíkszélességben legyártott újdonságról van szó, ami a Samsung szerint hozza a kiemelkedő játékélményt és grafikus teljesítményt, másrészt mindezt jóval energiatakarékosabb körülmények közt biztosítja. A hangsúly pedig ezen van, így az Exynos 9825 főbb újdonságát nem áramköri szinten, és nem is a teljesítmény terén érdemes keresni.

Az új Exynos esetében is adott a 8K videófolyam másodpercenként 30 képkocka mellett, 4K felbontású képet pedig 150 fps-sel is képes rögzíteni. Ezt azonban már az előd is tudta. Még a rádiós egységnél sincs eltérés: ezúttal is az integrált Shannon 5000-es LTE modulnak jutott hely a fedélzeten, de ez persze egyáltalán nem baj.

Mivel várhatóan ez az Exynos lapka kerül a ma este bemutatkozó Note10-be, tulajdonképpen csak idő kérdésére, mikor derül fény a processzor gyakorlati teljesítményére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?