Tech hvg.hu 2018. december. 07. 19:33

Hallgassa meg: ilyen hangja van a Marson fújó szélnek

A történelem során először hallhatja az emberiség, hogyan fúj a szél egy idegen bolygón. Az InSight véletlenül rögzítette a hangot.

November 27-e egész biztosan piros betűs ünnepként vonul majd be a NASA történelmébe, ekkor ért ugyanis földet – bocsánat Marsot – sikerrel az InSight nevű Mars-szonda. A dolog azért is különleges, mert a szerkezet képes lesz 5 méteres mélységig lefúrni a talajba, hogy onnan mintát véve árulja el a tudósoknak, mi is történt a bolygóval.

Miközben a munka hamarosan kezdetét veszi, az InSight már több fotót is elküldött a Földre, így láthatjuk, milyen a táj a szerkezet körül. Képeket azonban már a korábbi Mars-járók is küldtek (és küldenek is még mindig) haza, így ebben túl sok "újdonság" nem volt. Az InSightra azonban nemcsak kamerát szereltek, így a történelemben most először hallgathatjuk meg, milyen is az, amikor a Marson fúj a szél.

Bruce Banerdt, az InSight vezető kutatója szerint a hang rögzítése egy véletlen műve volt. A küldetésben az a feladat, hogy mérje a marsi mozgást, ami azonban a hanghullám által keltett mozgást is magában foglalja.

A hangot egy légnyomás-érzékelő, valamint egy szeizmométer együttesen rögzítette. Előbbi közvetlenül a levegő vibrálását észlelte, utóbbi pedig az InSight napelemei között átfújó marsi szelet. A számítások szerint a szél 16-24 km/h közti sebességgel fújhatott.

A NASA szakemberei fülhallgató használatát javasolják a marsi szél meghallgatásához.

A Mars hangját csak most van lehetőségünk rögzíteni, mert ha a szeizmográf lekerül a talajra, egy kupolával borítja majd le az InSight, hogy megvédje a széltől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.