Tech hvg.hu 2018. augusztus. 31. 06:03

"Zsidopolisz": egy ember tévedése elég volt ahhoz, hogy valaki milliók előtt zsidózzon a netes térképen

Úgy tűnik, hogy az egyik online térképszolgáltató automatikája ugyan jelezte a moderátoroknak, hogy valaki átnevezte New Yorkot, az emberi ellenőrök mégsem tettek semmit.

Ha valakit arra kérnénk, sorolja fel az online térképszolgáltatásokat, jó eséllyel a Google Térkép után megállna. Pedig van egy másik, szintén népszerű szolgáltatás, a MapBox, amit ha közvetlenül nem is, közvetve annál többen ismerhetnek. A MapBox térképét látni ugyanis olyan alkalmazásokban, mint például a Snapchat. A napokban viszont nemcsak ezért hallhatunk a szolgáltatásról.

A BBC beszámolója szerint valaki (vagy valakik) belenyúltak a térképbe, és New York városát Jewtropolis (magyarul nagyjából Zsidopolisz) névre keresztelték át. Az antiszemita változtatás több, a MapBoxot használó alkalmazásban – így például a Snapchatben is – megjelent.

A MapBox gyűlöleteszédnek nyilvánította a változtatást, és egy órán belül eltávolították a sértő elnevezést. A cég szerint a változtatást egy névtelen forrás készítette, amely több más módosítással is megpróbálkozott, azok azonban nem jártak sikerrel. A fejlesztők szerint a térképhez rendelt rendszer naponta mintegy 70 ezer változtatást jegyez fel, majd azokat elküldi a moderátoroknak, akik átnézik és jóvá hagyják azt. A MapBox éppen ezért úgy véli, emberi mulasztás miatt kerülhetett ki az átnevezés.

Az online térképek megbízhatósága időről időre megkérdőjeleződik. Elég csak arra a 2015-ös esetre gondolni, amikor egy Apple-alázó kép jelenhetett meg a Google Térképén. Ezt később szintén eltávolították.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.