Tech hvg.hu 2017. február. 22. 07:02

Ilyen szemüveg kellene mindenkinek, sose kéne lecserélni

Amerikai kutatók olyan szemüveget fejlesztettek, ami figyeli, hová néz a viselője, a lencsét pedig úgy állítja be, hogy mindent tűélesen lásson vele. A keret vastagságán még dolgozniuk kell, de a fejlesztési irány ígéretes.

A 40-50 évesekre jellemző probléma, hogy rövid- vagy távollátástól szenvednek. Bár szerencsére ma már a bifokális lencséknek köszönhetően nem kell a szemüveget cserélgetni ahhoz, hogy mindent élesen lásson az illető, ez sem feltétlenül a legjobb megoldás. A Utah Egyetem kutatói ezért olyan szemüveget fejlesztettek, ami pont úgy viselkedik, mint egy fényképezőgép lencséje.

Az első ránézésre is igen ormótlan eszköz nem véletlenül néz ki így: a prototípusba a lencsék mellett akkumulátort és infravörös távolságmérőt is építettek, így képes folyamatosan ahhoz alkalmazkodni, hogy viselője épp hová néz.

Utah Egyetem

A szakemberek a lencsék elülső és hátsó részéhez egy-egy réteg folyékony glicerint adtak, amit elektromos árammal tudnak stimulálni. Amikor a szemüveg viselője egy pontba néz, az infravörös távolságmérű felméri, milyen messze van az adott tárgy, az eszköz pedig a megfelelő impulzussal mintegy 14 milliszekundum (0,014 másodperc) alatt képes beállítani a megfelelő fókuszt. Ennek köszönhetően anélkül láthat mindenki tisztán közelre és távolra, hogy bifokális lencsét kellene használnia.

A felhasználónak csupán annyi dolga van, hogy első használat előtt Bluetooth-on keresztül egy alkalmazásba, hogy milyen dioptriás lencsére van szüksége, a szemüveg pedig automatikusan kalibrálja majd magát, így elméletileg egyetlen eszköz képes lenne a viselőjét egy életen át kiszolgálni.

Utah-i Egyetem

A szakemberek most azon dolgoznak, hogy kisebb, divatosabb és könnyebben viselhető szemüveget készítsenek. A tervek szerint 3 év múlva dobnák piacra az eszközt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.