A svájci csokoládénak évszázados hagyománya van. Az egyik csokigyártó a múlt mellé vette a jövőt is: személyre szabott, hologramos csokoládékat készít. Mindenféle címkeragasztás nélkül, maximálisan ehető formában.
A hologramokról sok dolog eszébe juthat az embernek, akár egy sci-fi, akár a zsebében lévő bankkártya matricája, de a sok dologban közös, hogy nem lehet (nem érdemes) őket megenni. A svájci Morphotonix kreálmányait viszont annál inkább: a cég mindenféle matrica vagy mesterséges adalékanyag felhasználása nélkül csinál hologramos csokit.
A hologram csokoládéba öntéséhez előbb fémből készítenek egy mesterformát, ennek segítségével készül egy hasonló, műanyagból. Ez utóbbiba öntik végül magát a csokoládét. Technológiájuk ét- és tejcsokoládéval is működik, de a Morhptonix vezérigazgatója, Veronica Savu a New Scientistnek úgy nyilatkozott: bizonyos csokifajtákkal egyszerűen nem működik a kémia.
A cég 2012 óta fejleszti a technológiát, most pedig már a piaci bevezetésén dolgoznak.
Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.