2012. június. 11. 08:01 MTI Utolsó frissítés: 2012. június. 11. 07:51 Tech

Majompiszokból is végeznek apasági tesztet a német berber makákóknál

Ki kihez tartozik a berber makákónál? - erre a kérdésre keresik a választ a főemlősöket kutató göttingeni tudósok, akik az Európában élő egyetlen majomfaj "családi ügyeit" akarják feltérképezni a németországi Salemben majomparkjában élő példányokat vizsgáltával.

"Klasszikus családról - anyával, apával és kölyökkel - nem beszélhetünk" - magyarázta a Bodeni-tó közelében lévő vadaspark helyettes vezetője. A nőstény példányok több hímmel is párzanak ugyanis. Az evolúciót tekintve ez vált be a fajnál, egyszerűen ilyenek a képviselői - tette hozzá Jochen Dambacher.

Az apasági vizsgálatok segítségével a tudósok annak akarnak utánajárni, hogy melyik kölyök melyik apához tartozik, illetve a falkában magasabb rangon lévő hímeknek esetleg lehet-e több kölyke is. A falkavezérek csak rövid ideig, mindössze két napig maradnak a kiszemelt nősténnyel. A közösen eltöltött idő alatt a falkában magasabb pozíciót birtokló hímek gyakrabban párzanak ideiglenes párjukkal, mint a berber makákók közösségében alacsonyabb rangon lévő hím társaik - már ha azoknak egyáltalán megadatik a lehetőség.

A göttingeni kutatók vérminta segítségével azonosítják a családi szálakat. Az állatok vérmintái már megvannak, korábban levették tőlük, például akkor, amikor állatorvoshoz vitték őket. "Nem fogjuk be őket csak ezért, az stresszt jelentene számukra" - mondta Dambacher.

A kutatók más módszerekkel szereznek mintát azoktól az egyedektől, amelyektől még nincs: őket különösen szem előtt tartják, és ha ürítenek, azonnal ott terem egy gondozó, aki felszedi a majompiszkot és egy zacskóba teszi, hogy a kutatók így tegyenek szert mintára.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?