Tech hvg.hu 2011. október. 14. 10:35

Az Aral-tó tragédiája - fotógaléria

Ötven éve a világ negyedik legnagyobb tava volt, mára azonban víztérfogatának több mint 80 százalékát elveszítve három elkülönülő részre esett szét - egyes helyeken 120 kilométerrel visszahúzódott.

A tó kiszáradása 1960 óta tart, amikor a Szovjetunió két rendkívül vízigényes haszonnövényt, gyapotot és rizst kezdett termeszteni a környékbeli félsivatagos területen. A terv megvalósult, ám ehhez rengeteg vizet öntöztek el a tavat tápláló folyókból. Emiatt az Aral-tó környékén napjaink talán legsúlyosabb regionális környezeti katasztrófája alakult ki.

A tavat tápláló folyók vízében az alacsony vízállás miatt feldúsuló sók és növényvédő szerek ivóvízproblémákhoz és az emésztőszervi daganatos megbetegedések gyakoribbá válásához vezettek. Az egyre gyakoribb és erősebb só- és homokviharok miatt a világon az Aral-tó körzetében az egyik legmagasabb a halálos légúti megbetegedések aránya.

A fotógaléria új ablakban nyílik, kattintson a képre!
Bánkuti András

A tó és a folyótorkolatok élővilága jelentős mértékben kipusztult, nem beszélve az erőszakos beavatkozás tragikus társadalmi következményeiről. A halászat megszűnése miatt százezer ember vesztette el munkáját, és tömeges elvándorlás indult meg.

A jelenség nem egyedülálló: az éghajlatváltozás és a helytelen használat miatt kiszáradás fenyegeti Afrika egykori legnagyobb tavát, a Csád-tavat, valamint a dél-ausztrál Gairdner- és Mackay-tavakat. Ugyanezen okok miatt Ausztráliában mára több mint száz tó száradt ki.

Elemzők, tervezők szerint a vízre az egészen közeli jövőben kincsként fogunk tekinteni. Ha nem kapcsolunk időben, olyan drága és nehezen hozzáférhető lesz, mint a legértékesebb ásványkincsek. A HVG Jövő Extra 2011 kiadványban Csillag Gábor cikkéből kiderül, mire számíthatunk.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?