Hernyók segíthetik az e-book fejlesztéseket
Selyemhernyók gubójából származó fehérje segítheti az elektronikuskönyv-olvasók fejlődését - állítják tajvani tudósok, akik a különleges rostokkal fejlesztettek gyorsabb adatátviteli technológiát.
A tajvani National Tsing Hua University kutatóinak a gubókban található fehérjével azoknak a tranzisztoroknak a teljesítményét sikerült növelniük, amelyek az olvasók kijelzőjében, az e-papírban találhatók. "A kutatás jelenlegi állása szerint a selyemhernyók fehérjéi az eddigi technológiával használt vezetékekhez képest hússzor gyorsabb adatátvitelre képesek" - mondta Peter Hwang, az egyetem anyagtudományi és gépészeti karának professzora.
Ez az előrelépés azt jelenti, hogy az újgenerációs elektronikuskönyv-olvasókban sokkal gyorsabban lehet majd lapozni - magyarázta Hwang, hozzátéve, hogy az új technológiát akár a hajlékony kijelzőknél is használhatják. A tajvani kutatócsoport publikációja a németországi székhelyű Advanced Materials című szaklapban is megjelent. Hwang szerint a fejlesztés akár már három éven belül a piacra kerülhet.