2009. július. 10. 17:30 MTI Utolsó frissítés: 2009. július. 10. 17:24 Tech

Michael Jackson halála fellendítette a MySpace-t

Michael Jackson halála kapcsán az 50 éves korában elhunyt popsztár rajongóinak egészen új generációja alakult ki a My Space közösségi online honlapon.

A 2003-ban indult MySpace felhasználói bázisa jelentősen visszaesett a Facebook egyre nagyobb sikere óta. Míg a Facebookot manapság 200 millióan látogatják, addig a MySpace-nek meg kell elégednie a 130 milliós számmal. Mivel a MySpace már egyre kevésbé konkurálhat a Facebookkal saját térfelén, ezért inkább a zene világa iránt érdeklődő közösséget próbálja becélozni magának.

Jackson halála nyomán nem kevesebb, mint 8,5 millió bejegyzés született csak a MySpace-en, illetve a honlapra jellemző hangulati és állapotbeli változtatások leginkább a rajongók 13 és 24 év között korosztályát érintették. A MySpace karaoke részlegére 4000 új Jackson videó került fel, és a felhasználók a legtöbbet a "Nem vagy egyedül" című számot énekelték együtt az elhunyt sztárral. Emellett a top tízes MySpace zenevideók között is előkelő helyen szerepeltek a popsztár számai, hiszen két héten keresztül tízből hat tőle származott. A legnépszerűbb számok a Pretty Young Thing, a Thriller és a Rock With You voltak.

Korábban Michael Jackson egyáltalán nem volt ennyire népszerű a MySpace-en és a top tízben sem szerepelt, nála sokkal közkedveltebbek voltak az olyan ifjú sztárok, mint Miley Cyrus, Lady Gaga, Taylor Swift és a Jonas testvérek. Egyértelmű, hogy a közösségi hálózat fiatal felhasználói most először foglalkoznak egyáltalán az elhunyt popsztár munkáival.

A MySpace élőben közvetítette "streamelés" technológiával (folyamatos internetes film) a keddi Los-Angeles-i  megemlékezést Jacksonról. Ezen a napon 2,4 milliószor hallgatták meg zeneszámait a MySpace-en. Jackson online "barátainak" száma is 700.000-re duzzadt a hivatalos honlapján - miközben a popsztár közismerten magányos volt a valóságban.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.