2012. március. 27. 15:33 MTI Utolsó frissítés: 2012. március. 27. 15:32 Új technológiák

Fejenként négyszáz kiló szemetet termeltünk tavaly

Személyenként 502 kilogramm kommunális hulladék képződött 2010-ben az Európai Unióban, és ebből egy főre számítva 486 kilogrammot sikerült a hulladékgazdálkodás keretében valamilyen módon kezelni. Magyarországon az uniós átlagnál kevesebb, személyenként 413 kiló hulladék termelődött - tűnik ki az Eurostat által kiadott elemzésből.

A 486 kilogramm kezelt hulladék 38 százalékával területet töltöttek fel, 22 százalékát elégették, 25 százalékát újrahasznosították, és 15 százalékát komposztálták az uniós országokban. 

A képződött kommunális hulladék mennyisége nagy szórást mutat az EU-n belül. A legmagasabb, személyenként 760 kilogramm, Cipruson keletkezett, a második helyen Luxemburg áll, majd Dánia és Írország következik. A legkevesebb, 400 kilogramm alatti csoportban Litvánia, Szlovákia, Románia, Csehország, Lengyelország, Észtország és Lettország található. Utóbbiban egy fő csupán 304 kilogramm kommunális hulladékot termelt.

A hulladékkezelési módszerek is erősen különböznek országonként. Bulgáriában, Romániában, Litvániában és Lettországban a kezelt hulladék közel egészét területfeltöltésre használják, míg Dániában a legnagyobb az elégetett hulladék aránya, 54 százalék. 

Az újrahasznosítás Németországban a legnagyobb arányú - a kezelt hulladék 45 százalékát újrahasznosítják -, majd Belgium és Szlovénia következik, 40, illetve 39 százalékkal. Ausztriában az újrahasznosítás és a komposztálás együttes aránya 70 százalék. 

Az Eurostat rendelkezésére álló adatok szerint Magyarországon a képződött kommunális hulladékot teljes egészében kezelik: 69 százalékát területfeltöltésre használják, 10 százalékát elégetik, 18 százalékáét újrahasznosítják, míg 4 százalékát komposztálják.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?